Barion Pixel

SZOBANÖVÉNY KISOKOS: 7 dolog, amit a fikusz ki nem állhat

A fikusz egy olyan szobanövény, aki szinte mindenkinél megtalálható. Biztosan Nálad is ott van egy, sőt, akár több. És ez, abszolút nem véletlen. Nagyon szép, változatos és dús lombozatú, amely megfelelő gondozás mellett lenyűgöző fává nőhet. A fikusz nevelése ugyanakkor frusztráló is lehet, mivel levelei elvesztésével gyorsan reagál a stresszre. Vegyük sorra, miből eredhet ez a stressz, és hogyan kerülheted el!

 

Forrás: unsplash.com

 

A szobanövények között megtalálható fikuszok mind a füge nemzetséghez tartoznak, amely több száz trópusi fajjal büszkélkedhet. Ez sokat elárul arról a környezetről, amelyet kedvelnek: meleg hőmérséklet és párás közeg. Ahhoz, hogy megtudd, hogyan lehet a legjobban gondozni a fikuszt, először tudnod kell azt a néhány dolgot, amit ez a növény ki nem állhat, ráadásul stresszt okoz számára.

 

Forrás: unsplash.com

A fikuszok stressz faktorai

1. A fikusz utálja az alacsony hőmérsékletet, és a huzatot is. Ezért ügyelj arra, hogy ne helyezd olyan ablak mellé, amelyet ősszel és télen is kitársz.

2. Fikuszod  szintén nem szereti, ha megmozgatják. Javasoljuk, válassz ki neki egy helyet, és tartsd is ott. Mivel a környezetváltozás is levélhullást okozhat, biztonságosabb, ha egyáltalán nem helyezed át őt, őket.

3. Nem szereti az elégtelen öntözést sem. Ez azt jelenti, hogy tartanod kell egy ütemtervet, és ez a menetrend attól függ, hogy fikuszod mennyi fényt kap. Ideális körülmények között nyáron heti egy, télen kéthetente egy locsolás elegendő.

4. Fikuszod utálja a száraz levegőt is. Igen, ő valójában egy kicsit dívás viselkedésű, ezért azt javasoljuk, kezeld úgy, mint a legnagyobb dívát, a Calatheádat. Csoportosítsd más növényekkel, vagy helyezd párásító közelébe, vagy egy agyaggranulátumos-vizes tálcára, így növelve a páratartalmat.

 

Forrás: unsplash.com

 

5. Továbbá nem szereti a port a levelein. Egyik növény sem tudja annyira összegyűjteni a felesleges port, mint a fikuszlevelek. Ügyelj arra, hogy mindig pormentesek legyenek, rendszeresen töröld le őket nedves törlőkendővel. Sőt, az időnkénti zuhanyozást is nagyon élvezik. 

6. Mivel nem szereti, ha sokat mozgatják, nem meglepő, hogy fikuszod nem szereti, ha túl gyakran átültetik. Hagyd, hogy egy kis ideig kitámasztva, esetleg kikötözve legyenek az ágai, mielőtt átültetnéd, és soha ne válassz több számmal nagyobb cserepet. Csak egy mérettel legyen nagyobb.

7. Nyilvánvalóan nem szereti a kártevőket sem. És mivel hajlamos a levelek elhullatására, pontosan ez lesz az a fajta dolog, amitől lombját veszti. Fokozottan ügyelj a kártevőkre: légy óvatos a portörlésnél, ne sérüljenek a levelek, különben hajlamosabbak lesznek a fertőzésre.

 

Forrás: @officenoveny

A fikuszok boldogság faktorai

Most, hogy megvizsgáltuk, hogyan ne bánj a fikusszal, vessünk egy pillantást néhány bevált gyakorlatra, amelyek valóban boldoggá teszik. Erős fényre van szüksége, és amikor akklimatizálódott, a közvetlen napfényt is elviseli. A legjobb hely számára egy keleti vagy délkeleti fekvésű ablak, ahol néhány órán át süt a reggeli napsütés. Jó vízelvezetésű virágcserépre van szüksége, és kerüld a savas talajokat.

Ha azt szeretnéd, hogy erős, vastag szárat nevelj, hetente néhányszor meg kell ráznod. Igen, jól olvastad, fogd meg a szárát, és rázd meg egy kicsit. Általában ezt a szél csinálná a szabadban, de mivel ez egy szobanövény, ez most a Te dolgod.

 

Forrás: unsplash.com

 

Fontos megmetszeni őket. A fikusz metszésének legjobb ideje télen van, amikor nem növekszik aktívan. Ne felejts el kesztyűt viselni, mivel nedve mérgező. Használj éles kést vagy ollót, és közvetlenül a csomópont felett vágj. A levágott szárat hagyd papírtörlőn, és várd meg, míg a vágott terület kiszárad. Ha ez bekövetkezett, vízbe teheted, és hagyhatod, hogy meggyökerezzen.

Ha valaha is vörös foltokat észlelsz a fikusz levelein, tudnod kell, hogy ez valószínűleg a levélödéma (az ödémát a gyökerek túlzott vízfelvétele okozza. Ennek oka lehet: a rossz virágcserép, a túlzott öntözés vagy a hosszan tartó vízhatás, valamint a meleg vízzel való öntözés). Ez nem halálos probléma, elkerülésének egyik módja az öntözés megfelelő beállítása.

 

Forrás: @officenoveny

 

És végül, de nem utolsó sorban, ne felejtsd el rendszeresen „etetni” a fikuszodat tavasszal és nyáron, sőt télen is időnként.

Ha ezek után kedved támadt beszerezni első, vagy akár sokadik fikuszodat, nálunk megtalálhatod a nagy klasszikusokat (Ficus Elastica, Ficus Benjamina, Ficus Anastasia), a szuper trendi tarkákat (Ficus Belize, Ficus Burgundy, Ficus Tineke) és az elegáns Ficus Lyratát.

Ha pedig kérdezni szeretnél vagy segítségre lenne szükséged fikuszoddal kapcsolatban, bátran írj nekünk Instagram vagy Facebook oldalunkon!😊

Megosztás:

Kedves olvasó

Olvasgass friss híreket, növényápolási tippeket és Növénybarátokkal készült interjúkat.

A legnépszerűbb:

Bevásárlókosár
Scroll to Top