fbpx

Miért barnul a szobanövényem?

Szomorú az a nap, amikor hazatérve azt tapasztalod, hogy kedvenc szobanövényed levele megbarnult. A barnulás megjelenhet a levél csúcsán, szélén vagy véletlenszerűen, a levél felületén. Amikor először útjára indítunk egy otthoni dzsungelt, adagolhatjuk a legszuperebb fényt, öntözhetünk a legnagyobb körültekintéssel, a levélbarnulás akkor is bekövetkezhet.
Bár nyilvánvalóan nem ez a legrosszabb, ami a növényeddel történhet, mégis jó tudni, hogyan tarthatod meg egészségben, virágzásban, környezetének javításával. Íme néhány egyszerű lépés.
Forrás: #officenovenyphotography

Alacsony páratartalom

A páratartalom fontos tényező a növények egészségében. Befolyásolja a víz felszabadulását, ami gyökérrothadáshoz vagy levélégéshez vezethet.
Ha alacsony a páratartalom, akkor a legjobb, ha úgy növeled, hogy a növényeket közvetlenül vízzel permetezed vagy párásító közelében tartod (párásítás előtt nézz utána, hogy az adott növény fajta melyiket részesíti előnyben).
De csoportosíthatod őket egy helyre vagy tálcára helyezheted vízzel és agyaggranulátummal
Ugyanakkor, ha a helyiségben nincs megfelelő légáramlás, a túl sok páratartalom szintén káros lehet; ha penészesedés vagy penészgomba jeleit észleled, nyáron vidd ki a növényt a szabadba, télen pedig csökkentsd a fűtés intenzitását.

Forrás: unsplash.com

Szabálytalan öntözés

Ez egy nagyon gyakori probléma, amely barna foltokat okozhat. Amikor a növénynek nedvességre van szüksége, de a víz nem jut be a gyökerekbe, kivonja a nedvességet a levelekből, így alakulnak ki az elszáradt levélhegyek.
Viszont csak akkor öntözd meg a növényt, ha a talaj már száraz. A növénynek szükséges víz mennyisége a cserép méretétől, az öntözés gyakoriságától és a lakóhelyed adottságaitól függ.
Ha kétségeid vannak azzal kapcsolatban, hogy öntözz-e vagy sem, netán elfelejtetted az „Ujj-teszt”-et: dugd az ujjad a talajba a második ujjpercig, ha száraznak érzed, akkor adj egy kis vizet, máskülönben ne locsolj. Ezzel a módszerrel elkerülheted a kiszáradást és a túlöntözést.

 

 

Forrás: @officenoveny

Túl sok fény, napégés

A napégés az egyik leggyakoribb oka a levelek barnulásának. A túl sok fény károsíthatja a levelek sejtjeit, és elpusztíthatja őket. Ez a probléma nagyon gyakori tavasszal és nyáron, miután egész télen kétségbeesetten közelebb vitted növényeidet az ablakokhoz, de tavasszal elfelejtetted visszahelyezni őket a szokásos helyükre.
Ha mesterséges fényt használsz, ügyelj arra, hogy ne világíts rájuk közvetlenül – ez ugyanolyan könnyen égést okoz, mint a közvetlen napfény.
Ráadásul a napégés télen is megtörténhet, pedig ilyenkor az ablakokon nem érkezik már annyi természetes napfény.
Ha azt észleled, hogy növényed egyik oldalán több barna folt van, mint egyéb helyeken, ez egyértelműen azt jelezi, hogy túl sok fénynek vagy hőnek van kitéve.
Ha megtörtént a baj, az egyetlen lehetőség, ha levágod a sérült levelet (amennyiben zavar), és természetesen eltávolítod a közvetlen napsugárzástól, hőforrástól a növényt.
Ugyanakkor arra is figyelj, hogy a növény ne kapjon túl sok tápoldatot – a túl nagy mennyiség gyökérrothadáshoz vezethet, a gyökerek egy része vagy egésze elpusztul, és végül a levelek fonnyadását és barnulását okozza.

Forrás: unsplash.com

Talaj állapot

A talaj állapota nagyon fontos tényező szobanövényeid egészségében. Ha a növényt olyan cserépben tartod, amely nem engedi a gyökerek szabad növekedését, az megbarnulhat. Minden egyes növény fajta esetében érdemes követni a növény saját locsolási ütemét, ezért ügyelj arra, hogy ne öntözd túl, de ne is hagyd kiszáradni (tudod, „Ujj-teszt”). Ezen túlmenően, ha a gyökérrendszer beszűkült a kis cserépméret vagy a talajmélység hiánya miatt, amelyben szabadon növekedhet, ez bizonyos növények, például páfrányok és borostyánfajták leveleinek megbarnulásához vezethet.

 

Forrás: unsplash.com

Víz minőség

Ez is egy nagyon gyakori probléma (főleg a Calatheák, a Ficusok és az Anthuriumok esetében), ezért itt az ideje, hogy megvizsgáld locsoló vized minőségét. A kemény víz nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, például kalciumot és magnéziumot, amelyek idővel felhalmozódhatnak a talajban, és barnulást okozhatnak. Ha kemény a vized, fontold meg inkább a lágy-, a szűrt-, vagy az esővíz használatát. Különösen a túl sok mész okozhat problémákat, mivel megnehezíti a gyökerek hozzáférését a növekedéshez szükséges tápanyagokhoz. Extra tipp: a Calatheák esetében érdemes csak desztillált vizet használni.

Forrás: #officenovenyphotography

Variegata növények

A variegata növények barnulása rendkívül gyakori. Jóval érzékenyebbek a víz-, és fényhiányra, mivel a levelek fehér részein nincs klorofil, így még inkább érzékenyen reagálnak azokra a problémákra, amelyek miatt a levelek megbarnulnak. Ha növényednek van teljesen fehér levele, annak az esélye, hogy nem barnul meg, sajnos a nullához közeli, legalábbis otthoni környezetben. Sokkal több fényre van szükségük, mint zöld társaiknak, ezért, ha szereted a tarka növényeket, érdemes beruháznod plusz növényi világításba. Nagyon megszenvedik, ha nem öntözöd őket rendszeresen, vagy nem kapnak elég párát. Azonban néha ez sem segít, és a levelek így is, úgyis megbarnulnak. Ez a szépségük ára, ezt egyszerűen el kell fogadnunk.

 

Forrás: unsplash.com
Javítsd szobanövényeid egészségét környezetváltoztatással
Szobanövényeid egészségének biztosításában az első lépés a környezet javítása. A növényeknek napfényre és vízre van szükségük, de bizonyos hőmérséklet, páratartalom, talajtípus mellett, és az öntözési ritmust is be kell tartani.
Ha nincs elég fény otthon – vagy mesterséges fényt használsz –, érdemes a növényt időről időre egy ablak közelébe vinni, ahol több természetes fényt kaphat.
Ha túl sokáig ül egy helyen anélkül, hogy megfelelően locsoltad volna vagy netán előfordult, hogy túlöntözted, akkor mérsékeld a locsolás gyakoriságát, ültesd át friss talajba, hogy a gyökerek regenerálódjanak, új gyökérszálakat növeszthessenek, amelyek gyorsabban felszívják a vizet; a későbbiekben nagy szükségük lesz rájuk.
Forrás: @officenoveny

Következtetés

Tehát, ha a szobanövényed barnul, ne ess pánikba. Valószínűleg ez csak annak a tünete, hogy valamit változtatnod kell a környezetében vagy a gondozásában. A jó hír az, hogy a fentiek szerint, számos módon javíthatod növényeid egészségét, és megakadályozhatod, hogy a levélbarnulás újra megismétlődjön.
Ha kérdezni szeretnél vagy segítségre lenne szükséged növényeiddel kapcsolatban, bátran írj nekünk Instagram vagy Facebook oldalunkra!😊