Barion Pixel

Az 5 legjobb árnyéktűrő szobanövény

Ha otthonodnak van olyan árnyékos szeglete, ahova egy kis életet szeretnél csempészni, jó hírem van számodra. Sok olyan növény létezik, amely elviseli az alacsony fényviszonyokat. A legtöbb szobanövénynek körülbelül hat óra fényre van szüksége naponta. De abban az esetben, ha kevés fény jut be az irodádba vagy árnyékosabb zugok vannak az otthonodban, akkor létezik néhány kiváló, árnyéktűrő növény, amely napi hat óránál kevesebb napfény mellett is boldogan él.

Ezeknek a könnyen kezelhető növényeknek általában nincs szükségük napi öntözésre vagy speciális talajviszonyokra sem – csak azt akarják, hogy tartsd távol őket a közvetlen napfénytől, és öntözd, amikor a talaj érintésre száraz.

 

Forrás: unsplash.com

 

Íme néhány árnyéktűrő szobanövény, amelyek minden teret feldobnak:

Scindapsus / Epipremnum

Délkelet-Ázsia és Ausztrália országaiban honos. Bár élvezi a trópusi éghajlaton való növekedést, rendkívül jól fejlődik otthoni, irodai körülmények között. Igénytelen szobanövény, amely jól bírja a magasabb és az alacsonyabb hőmérsékletet is. Eltűri a kedvezőtlen fényviszonyokat és elviseli az időnkénti kiszáradást. Csodálatos levegőtisztító, amely segít eltávolítani a levegőben lévő méreganyagokat. A Scindapsus egy biztos tipp, ha olyan növényt keresel, amely felvilágosítja a sötétebb foltokat és gyorsan szeretnél dzsungel hatást elérni. Fedezd fel kínálatunkat ITT.

Forrás: @officenoveny

Sansevieria

Valószínűleg a legismertebb és legnépszerűbb. Gyakorlatilag elpusztíthatatlannak tekinthető. A trópusi nyugat – afrikai régióban honos. És, bár őshonos helyén ragyogó napfényben fejlődik, elképesztően jól alkalmazkodik az árnyékosabb fényviszonyokhoz. Nagyon sokféle formában és színben fordul elő, így biztosan találsz kedvedre valót. Tekintsd meg az anyósnyelvek palettáját ITT.

Forrás: @officenoveny

Zamioculcas zamiifolia

Szuperül fejlődik árnyékos helyeken is. A locsolással sem kell bajlódnod, ugyanis akkor teszed vele a legjobbat, ha kevesebbszer locsolod (havonta, másfél havonta egyszer). Eredeti élőhelye Zanzibár, ahol a nedves és az aszályos időszakok váltogatják egymást. Emiatt gyökérrendszere átalakult, gumóiban hónapokig képes vizet raktározni. A ‘Hard to Kill’ kategória egyik legnagyobb kedvence. Lassan fejlődik, de ha van helyed, ajánljuk a Zamioculcas Zamiifolia XL-t, így azonnal Tiéd lehet egy giga példány.

Forrás: @officenoveny

Aglaonema

Ez a Délkelet-Ázsiából származó szobanövény átvészeli a legszörnyűbb helyzeteket is. Lassan fejlődik, így remek választás, ha kevés már a helyed. Akkor is megtartja buja formáját, ha gyenge fényviszonyok közé kényszerül. A fentieken kívül remek levegőtisztító is. Fontos megjegyezni, hogy a színpompásabb fajtáknak a teljesen árnyékos fényviszonyok nem előnyösek. Tekintsd meg Aglaonema kínálatunkat ITT.

Forrás: @officenoveny

A Dracaena neve az ógörög nősténysárkány szóból származik, ugyanis egyes fajainak felsértett törzséből vörös színű gyanta szivárog. Eredeti élőhelye a Kanári-szigetek, Afrika, Madagaszkár, valamint Ázsia. Remekül fejlődik fényszegény helyeken, így az árnyékos irodák és otthonok leghálásabb növénye. Nagyon fontos, hogy elkerüld a túlöntözést. Két locsolás között várd meg, hogy teljesen kiszáradjon a földje. Különben, ha egyszer felpuhul a törzse, akkor sajnos abból az állapotból már igen nehéz megmenteni. Egymagában vagy más növények társaságában is megtalálod nálunk, ha IDE kattintasz.

 

Forrás: unsplash.com

 

Reméljük a felsorolás segít, hogy megtaláld a tuti befutót abba a bizonyos sötét sarokba, mely minden fényt elnyel.

Ha kérdezni szeretnél vagy segítségre lenne szükséged növényeiddel kapcsolatban, bátran írj nekünk Instagram vagy Facebook oldalunkra!

Megosztás:

Kedves olvasó

Olvasgass friss híreket, növényápolási tippeket és Növénybarátokkal készült interjúkat.

A legnépszerűbb:

Bevásárlókosár
Scroll to Top