Barion Pixel

A ZÖLD IRODA JÓTÉKONY HATÁSAI

Tudtad, hogy már akár csak egy csokor virág vagy egy kaspóba helyezett szobanövény is elegendő ahhoz, hogy növeld a komfortérzetet a munkahelyeden? A növények nem csak a levegőt tisztítják és a klímát javítják, hanem szellemi, fizikai jólétünkre is rendkívül sok pozitív hatásuk van. Nem mellékesen, nem csak a munkavégzés megy hatékonyabban egy zöld irodában, de Ügyfeleidet is könnyebben üzletkötésre tudod bírni egy kellemes, barátságos légkört sugárzó helyiségben.

De hogy mégis miért és hogyan lehet ekkora ereje és hatása a növények? Kezdjük a legelejénél.

 

Forrás: unsplash.com

A Kezdetek

A zöld szín kezdetektől fogva az életünk része volt, jelezte a vizet, a táplálékot, gyógyszerül, illetve ruháink és menedékeink alapanyagaként is szolgált. Fejlődésünk teljesen összefonódik vele. Edward O. Wilson Biofília Hipotézisének alapvetése, hogy létezik egy velünk született szükséglet arra, hogy az életre, illetve annak folyamataira fókuszáljunk. A természet iránti érdeklődésünk genetikailag belénk van kódolva, és feltételezhető, emiatt alakult ki, hogy bizonyos tájak, a növények nyugtató hatással vannak ránk.

Kínában már időszámításunk előtt 1000 évvel neveltek beltéri növényeket, de gondoljunk csak például a rómaiak díszes épületeire, a kertekre, amik különböző citrus-, és pálmafélékben, falakra felfutott borostyánban és más futónövényekben pompázott. Az utóbbi évszázadokban, amikor elkezdtünk nagyvárosokba költözni és irodákban, gyárakban dolgozni, drasztikusan elváltunk a természetes környezetünktől. Ezért próbáljuk meg visszaállítani ezt az állapotot azáltal, hogy növényeket helyezünk el otthonunkban és munkahelyünkön, ahol az időnk nagy részét töltjük.

Forrás: unsplash.com

 

Stresszoldás növényekkel

Kenneth Freeman, az Ambius Egyetem és az Ambius cég igazgatója, mélyrehatóan tanulmányozta a növények jótékony hatásait. A művi környezetben elhelyezett szobanövények oldják a stresszt, növelik a komfortérzetet, csökkentik az ingerlékenységet, feszültséget vagy levertséget. ˝Azáltal, hogy növényeket helyezünk a munkahelyükre, az emberek boldogabbak, egészségesebbek és alkalmazkodóbbak. Bizonyítani tudjuk, hogy az emberek hatékonysága 17%-al növekszik, ha növények vannak körülöttünk˝ – állítja.

 

Forrás: unsplash.com

 

A munkahelyre való növények telepítése visszanyúlik az ipari forradalom idejére, a viktoriánus korra, amikor a gyárak főnökei parkokat építettek a gyárak köré a munkásaik számára. Freeman szerint ˝a kemény főnökök nem ok nélkül építtették ezeket a parkokat. Látták, hogy jótékonyan hat a munkásaikra, van hol lazítaniuk a szabadnapjukon. Egészségesebbek és boldogabbak voltak, amikor hétfő reggel visszamentek a gyárakba.˝

A legjobb az egészben, ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat munkavégzés közben, nem szükséges egy parkra néző irodaházból dolgoznunk, vagy egy teljes üvegházat kialakítanunk az egyik helyiségből. A zöld szín már önmagában is növeli a stressztűrő képességet, így már az is nyugtatólag-,  és serkentőleg hat, ha egyes falakat zöldre festünk, vagy néhány szobanövényt elhelyezünk az asztalokon, polcokon. A stressz csökkentése által a produktivitásra, a kreativitásra és a koncentráló képességre is kitűnően hatnak.

Forrás: unsplash.com

 

A ’89-es NASA tanulmány

A NASA 1989-ben kiadott tanulmányát már a legtöbben ismeritek. A tanulmány eredetileg az űrutazások érdekében vizsgálta a növények levegőtisztító és méregeltávolító képességét, de a felfedezések egy másik nagyon érdekes földi problémára is rávilágítottak: a ˝beteg épület˝ tünetegyüttesre. Az építőanyagokból, szigetelőanyagokból, a székek festett, ragasztott kárpitozásából, illetve az elektromos berendezésekből olyan szennyező anyagok távoznak folyamatosan, amiknek belégzése légúti panaszokat, krónikus fejfájást okozhat. A tanulmány szerint bizonyos növények képesek eltávolítani az olyan mérgező vegyszereket a levegőből, mint a triklóretilén, a benzol és a formaldehid, ugyanakkor csökkentik a szén-dioxid szintet is a fotoszintézis által.

Fontos azt is megemlítenünk, hogy a szobanövényeknek milyen pozitív hatása van a levegő páratartalmára is. Az irodák ideális klímáját különösen télen, fűtési szezonban nehéz megteremteni, mikor alacsony a páratartalom. A száraz levegő miatti kellemetlen tünetek ismertek: szájszárazság, orr és/vagy füldugulás, szem- és bőrviszketés. A növények viszont a felvett víz 97%-át elpárologtatják leveleik felületén, miközben a vízigényes növények akár 10-15%-kal is növelik környezetük páratartalmát.

 

Forrás: unsplash.com

 

Tuti befutók az irodádba

Most pedig lássuk, melyek azok a növények, amiket jó levegőtisztító képességük miatt érdemes munkahelyeden elhelyezned.

Ilyen növények például, a teljesség igénye nélkül:

 • Philodendron fajok
 • Monstera fajok
 • Dracaena
 • Borostyán
 • Zöldike
 • Ficus fajok
 • Vitorlavirág
 • Szobafutóka
 • Rákvirág
 • Anyósnyelv
 • Pálmafélék

Webshop-unkat úgy alakítottuk ki, hogy ezeknek a növényeknek mindig széles választéka a rendelkezésetekre álljon. Nézzetek körül az ˝Irodai növények˝ vagy a ˝Levegőtisztító növények˝ kategóriákban, és bátran zöldítsétek be az irodátokat, asztalotokat.

Arra viszont érdemes továbbra is odafigyelni, amikor új növényt választasz a munkahelyedre, hogy az adott növénynek vajon biztosítani tudod-e a számára ideális körülményeket, mint például a megfelelő fényviszonyokat, vagy a magasabb páratartalom kedvelőinek a rendszeres párásítást. Mivel ma már a legtöbb irodaház központilag klimatizált, így a növények elhelyezésekor ügyelj arra is, hogy a klímából távozó meleg vagy épp hideg levegő semmiképp se érje őket. Ha pedig egy teljeskörű felmérésre és berendezésre lenne szükséged a zöld iroda jegyében, akkor is keress minket bizalommal.

Forrás: @officenoveny.hu

 

És ahogyan mi csináljuk

1) INGYEN MEGNÉZZÜK IRODÁDAT, KÁVÉZÓDAT, SZALONODAT
Igény esetén, előre egyeztetett időpontban, ingyen megnézzük, hogy a helyiségekbe mennyi természetes fény áramlik be, milyenek a hőmérsékleti adottságok, hol vannak a radiátorok, a légkondicionálók.

2) MINŐSÉGI NÖVÉNYEKET VISZÜNK
A növényeket közvetlenül a legjobban értékelt holland-, és olasz termelőktől szerezzük be, így tudjuk a legjobb minőséget a legjobb áron biztosítani.

3) A NÖVÉNYEK KISZÁLLÍTÁSA ÍGY ZAJLIK
A kisebb tételű budapesti, és vidéki megrendelések kiszállítását a GLS futárszolgálat végzi. A nagyobb tételű-, és méretű budapesti, vidéki megrendelések esetében a szállítást háztól – házig saját autónkkal, személyesen végezzük, előre egyeztetett időpontban.

4) KÉSŐBB IS ITT LESZÜNK NEKED
Ha a későbbiekben növénygondozási tanácsra lenne szükséged, csak vedd fel velünk a kapcsolatot, mi segítünk, amíg csak szükséged van ránk. Amennyiben extra nagy méretű növényekre van szükséged, egyedi kaspó igényeid vannak, zöldfalat szeretnél telepíteni, netán egy nagyobb volumenű rendelést szeretnél leadni, szívesen segítünk!

Forrás: unsplash.com

 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kérd egyedi árajánlatunkat ITT.

Jó nézelődést kívánunk Nektek! Irodazöldítésre fel!

Köszönjük szépen a cikket bloggerünknek, Blaskó Flórának (@floramegafauna)!

Megosztás:

Kedves olvasó

Olvasgass friss híreket, növényápolási tippeket és Növénybarátokkal készült interjúkat.

A legnépszerűbb:

Bevásárlókosár
Scroll to Top