fbpx

Szobafikusz ‘Tineke’ – Ficus Elastica Tineke

3 590 Ft

Gondozása és tartása egyszerű, kezdő kertészek számára is ideális dísznövény.

Magasság: 40 cm

Cserép átmérő: 12 cm

 

Elfogyott

Share:

Szobafikusz (Ficus elastica Tineke) – A vagány tarka

A szobafikusz Indonézia, India, Szumátra, Jáva, valamint Délkelet-Ázsiai trópusi és szubtrópusi területeiről származik. A  fikuszok az eperfafélék családjába tartozó növények, melyek a trópusi és szubtrópusi területek lakói. Ebbe a családba tartózik a közönséges füge is.

A növény fiatal leveleit fejlődése során piros színű burok védi, ami a levél kifejlődésekor lehullik. A szobafikusz levelei sötétzöld színűek, fényes bőrszerűek és húsz-harminc centiméter hosszúak. A növényt őshazájában haszonnövényként tartják, tejszerű nedvét, mely kaucsukot tartalmaz a gumikészítés alapanyagának használják.

Gondozása és tartása egyszerű, kezdő kertészek számára is ideális dísznövény.

Nagytermetű szobanövény, szépsége akkor érvényesül igazán, ha biztosítjuk számára a szükséges teret.

Nincsenek extrém igényei, ahogy a legtöbb fikusz, így a szobafikusz esetében sem jó választás, ha huzatos helyen tartjuk. Télen óvjuk a hideg huzatos szobáktól, mert a legkisebb huzat is levélhullást okozhat.

Keressünk számára kellemesen meleg és világos, tűző naptól, huzattól mentes helyet.

Páratartalom igénye közepes, ezért ha párásítunk, azt meghálálja.

Közepes vízigényű szobanövény, a nyári melegebb időszakban, legalább 4 naponta kapjon vizet, télen ennél ritkábban. Figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, a pangó víz ártalmas, és levélhullást eredményez.

Évente képes fél méter hosszú növekedésre is. Amikor már olyan magasra nő, hogy nem fér a lakásba vágjuk vissza az ágait és akkor, oldalra terjeszkedve fejlődik tovább. Nem szükséges az évenkénti átültetés sem,  elég kétévente átültetni.

Őt mindenképpen tegyük világosabb szobába. Nyáron, ha van kertünk, akár ki is tehetjük a szabadba, árnyékos helyre. Ez a növény nem csak tartós, hanem remek képességgel távolítja el a levegőből a kémiai toxinokat, például a formaldehidet.

A növény tejnedve mérgező! A gyerekekkel és háziállatokkal legyünk elővigyázatosak, lehetőleg ne engedjük őket a növény közelébe jutni.

Kaspó

, , , , , ,

Méret