fbpx

Hangolódjunk zölden az Ünnepekre

Épp, hogy csak véget ért a nyár, már a sütőtökből faragott figurákat is eltettük az ablakokból, a bejárati ajtónk elől; máris nyakunkon a tél és az Ünnepek. Ne aggódj, van még bőven időnk előkészülni a karácsonyra. Mostani cikkünkkel pedig szeretnénk Neked egy kis segítséget nyújtani ahhoz, hogyan tudsz „zölden” ráhangolódni erre a csodás, meghitt időszakra. Sőt, még tippeket is adunk, milyen igazi ünnepi növényekkel, illetve növényes kiegészítőkkel tudod majd meglepni szeretteidet, növényszerető barátaidat, vagy csak úgy magadat. Mert bár évek óta fehér karácsonyért epekedünk, azért mindenkinek jár egy kis zöld csillogás az Ünnepek alatt is.

Először is, nézzük meg, melyek azok a növények, amik varázslatos külsejükkel, színükkel, nevükkel, történetükkel, vagy épp fenséges illatukkal hozzák ünnepi hangulatba otthonunkat és saját magunkat! Jelentjük, a legtöbb már tesztelve, mi már tényleg kezdjük érezni a karácsonyi varázst.

Az örök klasszikus Mikulásvirág                                   Forrás: www.officenoveny.hu

 

Mi mással is kezdhetnénk a sort, mint az adventi és a karácsonyi időszak legkedveltebb szobanövényével, a Mikulásvirággal. Nevét vörös felleveleiről kapta, amelyeket a téli időszakban hoz. Manapság már szinte mindenféle színű, vagy akár fehér pöttyös változata is létezik, amivel még akkor is egy kis „hóesést” csempészhetsz az otthonodba, ha odakint egyáltalán nem akar havazni. Sokan csak egyetlen szezonra vásárolják, mert virágzásra bírni a következő évben nem egyszerű feladat. De Te ne dobd ki! Tippjeink segítségével remélhetőleg akár éveken át gyönyörködhetsz majd benne. Részletes gondozási útmutatásért kattints ide.

Karácsonyi kaktusz                                                 Forrás: www.officenoveny.hu

 

Másik nagy kedvencünk a Karácsonyi kaktusz, amely arról kapta nevét, hogy növényrokonaival ellentétben nem a meleg, nyári időszakban, hanem pont karácsony környékén hozza gyönyörű, harang alakú virágait. Ezek úgy lógnak alá a hosszú, húsos levelekről, mint karácsonyfáról a díszek. Tüskés társaitól egy picit eltérő gondozást igényel, erről bővebben itt olvashatsz.

Cukorsüvegfenyő                                               Forrás: www.officenoveny.hu

 

Itt most nem is feltétlenül egy két méter magas karácsonyfára gondolunk, hanem annak piciny kis testvéreire. Manapság már többfajta kis Szobafenyőt is fel lehet lelni, melyeket bár nyáron kint tarthatunk egy félárnyékos helyen, a karácsonyi időszakban varázslatos kis díszként szolgálhat, például az asztalunkra állítva. Főleg akkor, ha a nagy lakásdzsungelünkben már nem férne el egy nagyobb fa. Mi a trükkje annak, hogy egy kaspóban tartott Szobafenyőt hosszú évekig boldogan nevelhess? Katt ide, és mi segítünk!

Jerikó rózsája                                      Forrás: www.officenoveny.hu

 

Jerikó rózsája az ókorban a karácsony legfontosabb növénye volt. A feltámadást, az örök életet jelképezte. Egész keleten szent növényként tisztelték, gyógyító erőt tulajdonítottak neki, majd később eljutott Európába is. A házba békét, erőt és jólétet hoz. Az év nagy részében úgy találhatjuk, mint egy száraz levélcsomó, barna és törékeny, akkora, mint egy teniszlabda, melyet a sivatagi szél könnyen felkap, s akár kilométereken keresztül görget. De helyezd csak bele egy szép, üveg dekorációs tálba, öntsd fel vízzel, és figyeld meg, hogy pár óra alatt milyen lélegzetelállító mutatványt visz végbe, ahogy kizöldül és kinyílik. Szuper könnyen gondozható, ráadásul mutatós ajándék ötlet, amiről részletesebben itt olvashatsz!

Flamingóvirág                                                             Forrás: www.officenoveny.hu

 

Varázsolj egy kis ünnepi hangulatot az ablakpárkányodra ezzel a napfény imádó növénnyel, aminek bár rengeteg fajtája létezik már, mégis van egy típusa, ami igazán beleillik a karácsonyi miliőbe. Ez pedig a vörös-zöld verzió, ahol az élénk piros rész valójában nem is a virága, hanem egy spatula. amely vonzza a rovarokat. Gyakran előfordul, hogy virágzása sok helyen elmarad. Hogyan teheted mégis igazán boldoggá ezt a mutatós növényt, arról itt írunk részletesebben Neked.

Stromanthe ‘Triostar’                                            Forrás: www.officenoveny.hu

 

Ez a tarka Stromanthe a krém-, és sötétzöld leveleivel, illetve burgundi levélfonákjaival szintén csodálatos eleme lehet az ünnepi díszbe burkolózott otthonunknak. Különlegessége nem csak kontrasztos színeiben rejlik, hanem abban is, hogy minden nap „táncol” nekünk, ugyanis „imádkozó” növény, azaz a fény hatására napközben szétnyitja leveleit, majd éjszakára összehúzza azokat. Ide kattintva megnézheted, hogyan mozgatja egy nap leforgása alatt leveleit, illetve, hogy milyen tippjeink vannak Számodra ahhoz, hogy sokáig gyönyörködhess benne.

Fagyöngy                                                                             Forrás: unsplash.com

 

Számos országban szokás karácsonykor, hogy fagyöngyöt akasztanak fel díszítésként a házban. Ez a hagyomány az ősi druidák idejére nyúlik vissza. Hitük szerint a fagyöngy misztikus hatalommal bír, amely szerencsét hoz és megóvja a gonosz szellemektől a házban élőket. Ugyanakkor a termékenység és az élet szimbólumának is tartották, mivel télen is zöldek maradtak az ágai, még akkor is, amikor a levelei már lehullottak. Sokan ezzel magyarázzák a fagyöngy alatti csókolózás hagyományának kialakulását. A magyarázat szerint, akik karácsonykor csókot váltanak a fagyöngy alatt, azok boldog, hosszú házasságban fognak élni, és nem marad el a gyermek áldás sem. Szóval, díszítésre fel!

Magyal                                                        Forrás: unsplash.com

 

A télen pompázó, égő piros bogyóiról és fényes, sötétzöld leveliről híres közönséges magyal ma már épp annyira a karácsonyi dekoráció része, mint például a Mikulásvirág, a fagyöngy, vagy a fenyőág. Az angolszász országokban már régóta az ünnep szimbóluma, mára pedig már meghódította az egész világot. Az ókori rómaiak szerint az erdő istenének, Silvanusnak volt a szent fája, jelképezi a természet örök megújulását és a reményt is, egy norvég város címerben az igazságot, a walesiek számára pedig a gonosz lelkektől való védelmező erőt.

Ciklámen                                                                                Forrás: unsplash.com

 

Ezek a hideg-évszaki növények egészen 4-5°C-ig tűrik a hideget, ezért is olyan népszerűek a téli hónapokban. A megfelelő körülmények között akár több hónapig is virágozhatnak a téli időszakban. Nem szereti a nagyon meleg és száraz helyeket. Leginkább a hidegebb 10-15 Celsius fokos hőmérsékleten marad sokáig tartós, mind a növény, mind a virág. Nem szereti a közvetlen napfényt, de világos helyen szeret élni. Így nyáron ne rakjuk közvetlen a napos ablak elé, de télen akár rakhatjuk az ablakba, mert szereti, ha megfelelő mennyiségű napfényt kap.

Rozmaring                                                            Forrás: canva.com

 

A rozmaringot karácsony közeledtével gyakran szokás piramis alakúra nyírni, mintha csak egy kis karácsonyfa lenne. Friss fenyőszerű illata nagyon kellemes a hideg téli hónapok során, konyhai felhasználásáról nem is beszélve. Az utolsó fagy után minél előbb vidd ki a szabadba, néhány havonta trágyázd, és hagyd, hogy természetesen nőjön.

Caladium ‘Gingerland’                                         Forrás: www.officenoveny.hu

 

Mini orchidea egyedi mintás bögrében                            Forrás: www.officenoveny.hu

 

Az ünnepi növények sorát még jó hosszan folytathatnánk, megemlítve például az édes, díszes kis Orchideákat, amiket például egy személyre szóló bögrébe helyezve akár karácsonyi ajándékként is odaadhatunk egy kedves barátnak, családtagnak. De itt vannak még a Caladium-ok is, amik bár ősszel megkezdik pihenőidejüket és télen visszahúzódnak, de nevükkel több típusuk is kapcsolódik a karácsonyhoz, mint például a Caladium White Christmas, vagy a Caladium Gingerland. És ha kibírjuk, amíg télen alszanak, akkor tavasztól őszig lélegzetelállító növényekben gyönyörködhetünk!

Florárium DIY szett                                             Forrás: www.officenoveny.hu

 

Továbbá ne feledkezzünk meg arról sem, hogy növényeinket valamiben el is kell helyeznünk, így egy gondosan kiválasztott kaspó is tökéletes ajándékul szolgálhat egy növény szerető ismerősünknek. Emellett rengeteg, különféle növényes kiegészítő közül is válogathatunk már manapság, amik mind zöld barátaink nevelésében segítenek minket. Ilyen például egy stílusos kis növény permetező, amivel a fűtési szezonban plusz párát szolgáltathatunk növényeinknek, vagy a különböző növénytámaszok, amik azoknak a növényeinknek segíthetnek, akik szeretnek felfele futni, kúszni. Aztán itt vannak még a különböző csepegtetők, illetve talajnedvesség mérő kis készülékek, de még a DIY szerelmeseinek is van egy remek ötletünk karácsonyra; a Florárium készítő szettünk.

Növénypermetező          Forrás:www.officenoveny.hu
Növénytámasz                                                            Forrás: www.officenoveny.hu
Automatikus csepegtető                                           Forrás: www.officenoveny.hu

 

 

A növényes inspirációk sora szinte végtelen, hiszen annyi csodálatos szépség és hasznos kiegészítő létezik már, de reméljük, azért tudtunk Neked egy kicsit segíteni az ajándék tippek gyűjtésében, illetve az ünnepi időszakra való hangolódásban! További ötletekért nézz körül a webshop-unkban!

 

Mindenkinek nagyon boldog készülődést kívánunk!

 

Köszönjük szépen a cikket vendég bloggerünknek Blaskó Flórának!