Barion Pixel

SZOBANÖVÉNY KISOKOS: Zamioculcas zamiifolia, Agglegénypálma

Elérkeztünk Szobanövény Kisokos sorozatunk következő alanyához, aki ezúttal egy olyan növény lesz, kinek gondozása nagyon egyszerű, így kezdő szobakertészek számára is tiszta szívből ajánljuk. Akkor sem kell megijednünk tőle, ha lakásunkban nincs túl sok természetes fény, ugyanis elég igénytelen, még egy árnyékos sarokban is eléldegél. Minden lakásdzsungel alapdarabja. Akár egy három hetes nyaralás után is ugyanolyan szép állapotban fog minket haza várni, mint ahogy otthon hagytuk. Na, ki lehet ő? Nem más, mint a Zamiculcas zamiifolia, ZZ-pálma, azaz sokunk kedvence, az agglegénypálma.

 

Forrás: unsplash.com

 

ÁLTALÁNOS BEMUTATKOZÁS
Az agglegénypálma a Araceae (konytvirágfélék) családjába tartozó Zamioculcas nemzettség egyetlen virágzó növényfaja (bár hazánkban nehezen lehet virágzásra bírni). A Zamioculcas botanikai nevet Adolf Englertől kapta 1905-ben, amely egyrészt a Zamia nemzetséghez tartozó növényekhez hasonló leveleire, másrészt a Colocasia nemzetséggel való rokonságára utal. A rokonságuk abban rejlik, hogy a Colocasia-khoz hasonlóan a zámiák is burgonya-szerű gumókból, azaz rizómákból fejlődnek ki, illetve ezekkel is szaporodnak. Igen nagyra, akár fa vagy pálma méretűre is megnőhet, ez az oka annak, hogy aroidpálmának vagy smaragdpálmáknak is nevezik.

Kelet-Afrika trópusi területein őshonos, ahol a nedves és az aszályos időszakok folyamatosan és hirtelen váltakoznak, emiatt gyökérrendszere átalakult, és így akár hónapokig is képes a nedvességet elraktározni duci gumóiban. Gondozása során ez legyen az elsődleges szempont, amit szem előtt tartunk! Hosszúkás, viaszos, fényes levelei vannak, amik fiatal korukban élénk, szinte neon zöld színben tündökölnek, majd ahogy nőnek, egyre jobban besötétednek. Az új és idősebb levelek színe még kontrasztosabbak a Raven Zamioculcas esetében, akinek újonnan nyíló levelei szintén vibráló, halvány zöld színűek, viszont kifejlődve szinte teljesen feketék, így megjelenésük igazán káprázatos tud lenni. A ZZ-pálma egyik még ritkább típusa, a Variegated ZZ Plant, akit tarka, vagy akár teljesen fehér leveleiről lehet megismerni.

 

Forrás: unsplash.com

 

Érdekesség: Jó légtisztítóként tartják számon, mivel képes nagy mennyiségű méreganyagot, például benzolt, toluolt és xilolt eltávolítani a levegőből.

Tipp: Az agglegénypálma meglehetősen mérgező, ezért a kíváncsi háziállatoktól és gyerekektől ajánlott távol tartani. Átültetéshez és metszéshez használjunk kesztyűt, de ha véletlenül mégis hozzáért a nedve a bőrünkhöz, mindenképpen mossunk kezet utána, hogy elkerüljük a bőrirritációt!

MILYEN TALAJRA VAN SZÜKSÉGE?
Az ültetőközeget illetően nem válogatós, viszont, ha olyan földkeveréket választunk számára, ami perlitben vagy homokban gazdag, akkor azt meg fogja hálálni. Mivel a gumóiban akár hónapokig is képes eltárolni a vizet, ezért sokkal boldogabb lesz, ha jó vízelvezetésű talajba ültetjük, ami által elkerülhetjük, hogy gyökérrothadásnak kedvezve a föld túl sokáig nedves maradjon. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy vízelvezető lyukakkal ellátott edénybe helyezzük, ezzel is segítve, hogy öntözés után a felesleg könnyen távozhasson. A növekedési időszakban, azaz áprilistól augusztusig, érdemes extra tápanyaggal is ellátni a növényünket, amit úgy tehetünk meg a legkönnyebben, hogy havonta egyszer a locsoláskor egy kis folyékony tápoldatot keverünk a vizébe. Szeret kisebb méretű edényben fejlődni, így átültetésre csak akkor lesz szüksége, ha a gyökerei már tapinthatóan kitöltötték a rendelkezésre álló helyet, és akár már alul, a vízelvezető nyílásokon is kikacsintgatnak.

 

Forrás: unsplash.com

 

MENNYI FÉNYRE ÉS HŐRE VAN SZÜKSÉGE?
Az agglegénypálma arról híres, hogy az anyósnyelvekhez hasonlóan, viszonylag barátságtalan körülmények között is megél. A kellemesen meleg, 15-24 °C közötti hőmérsékletet preferálja, a szélsőséges hőmérséklet-változásokra érzékeny. A legrosszabb fényviszonyok között is életben marad, de azzal azért számolnunk kell, hogy lényegesen lelassul a fejlődése, ha a lakás egy sötétebb helyére helyezzük. A mérsékelt, közvetett fényt kedveli a leginkább, és tavasszal, amikor a hőmérséklet már éjszaka sem csökken 8-10 °C alá, akkor akár a szabadba is kihelyezhetjük. Dee arra figyeljünk, hogy közvetlen napfény ne érje, mert könnyen megéghet. Levelei mindig a fény felé fordulnak, így növényünket érdemes időnként elforgatni az egyenletes, szép fejlődés érdekében.

 

Forrás: unsplash.com

 

HOGYAN ÉS MIKOR ÖNTÖZZÜK?
Gondozása során leginkább egy hibát tudunk elkövetni, mégpedig, ha túlöntözzük. Ahogy azt már fentebb is írtuk, akár hónapokig is képes a nedvességet elraktározni gumóiban, így akkor érdemes csak őt meglocsolni, amikor földje már teljesen kiszáradt. Ilyenkor akár a kádba is beleültethetjük, ahol aztán lezuhanyozhatjuk, közben bizonyosodjunk meg róla, hogy a víz mindenhol jó alaposan átjárta a földjét; és ha már amúgy is a kezünkben a zuhanyrózsa, tisztítsuk le leveleit is, ugyanis a por nagyon könnyen megtapad viaszos felületükön. Ha végeztünk a fürdetéssel, nincs más dolgunk, mint hogy pár percig állni hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség távozni tudjon a cserepéből, és már mehet is vissza a kaspójába, hogy aztán jó pár hétig ismét tündökölni tudjon. Extra párásítást nem igényel, az általános szobai páratartalom teljesen megfelelő számára.

MI ÁRTHAT NEKI LEGINKÁBB?
Szuper hírünk van számotokra, ugyanis egyáltalán nem hajlamos a kártevőkre és kórokozókra. A legnagyobb ellensége a túlöntözés lehet. Ahogy azt már többször is említettük, rizómáiban nagyon hosszú ideig tudja elraktározni a nedvességet, emiatt őt egyáltalán nem kell hetente locsolnunk, mint a legtöbb szobanövényünket. Ha mégis sikerül túlöntöznünk őt, levelei elkezdenek sárgulni, bebarnulni, végül elfonnyadni. Ilyenkor a növényünk ezen részeit óvatosan távolítsuk el, majd körülbelül egy hónapig ne is bolygassuk a növényt, hanem hagyjuk kiszáradni a földjét. Amire még érdemes figyelnünk vele kapcsolatban az az, hogy a túlságosan hideg (8-10 °C alatti) hőmérséklet és huzatos levegő hatására ledobálhatja leveleit.

 

 

Forrás: unsplash.com

 

 

HOGYAN TUDJUK A LEGEGYSZERŰBBEN SZAPORÍTANI?
Szaporítása többféle módon is történhet, de a legegyszerűbb és legeredményesebb megoldás a tőosztás. Egy rizómának több növekedési pontja is lehet, ahonnan a növény hajtásai kifejlődnek, és amikor szaporítani szeretnénk őt, akkor itt, az osztódási pontok között vágjuk át a gumót. Ezután nincs más dolgunk, mint hogy a friss hajtásunkat elültessük egy új, virágfölddel töltött edénybe. Alaposan nedvesítsük át a földjét, és a továbbiakban gondozzuk a megszokott módon. Ha igazán pici babanövényre vágyunk, akkor az agglegénypálmánkat úgy is szaporíthatjuk, ha eltávolítjuk a szár alsó részén növő nagyobb levélkéket, majd egy pohár vízbe vagy nedves földdel teli cserépbe helyezzük őket. Ilyenkor az új rizóma kifejlődéséig akár több hónap is eltelhet, úgyhogy ennél a módszernél a gumó megjelenéséig jobban oda kell figyelnünk a növényünkre, és gyakrabban kell locsolnunk őt.

 

Forrás: unsplash.com

 

Ha pár szóban kellene jellemeznünk a ZZ-pálmát, akkor az így hangozna; egyszerű, de nagyszerű! Bármelyik otthon, szoba, vagy épp iroda tökéletes dísze lehet. Nem igényel sok törődést, és mégis egy gyorsan fejlődő és nagyon mutatós darabja lehet a lakásdzsungelünknek. Ezzel reméljük, hogy ti is egyetértetek! Ha még hiányzik a kollekciótokból, akkor nézzetek körül webshop-unkban, ahol különálló növényként, illetve szuper szobanövény-csomagokon belül is megtalálhatjátok őt.

Köszönjük szépen a cikket bloggerünknek, Blaskó Flórának (@floramegafauna)!

Megosztás:

Kedves olvasó

Olvasgass friss híreket, növényápolási tippeket és Növénybarátokkal készült interjúkat.

A legnépszerűbb:

Bevásárlókosár
Scroll to Top