Barion Pixel

FENNTARTHATÓ KARÁCSONY – teljeskörű útmutató a cserepes karácsonyfa gondozásához

Meghökkentő lenne számszerűsíteni, évente hány darab fenyőfát dobnak ki az ünnepek után. Egy kis szeretettel és odafigyeléssel a cserepes fenyőfa élettel teli, egészséges és friss maradhat Karácsonykor, és azon túl is, ráadásul évről évre visszatérő vendége lehet otthonodnak. Hordozhatóak, fenntarthatóak és cserepükben folyamatosan fejlődnek.

Ezekkel az egyszerű lépésekkel Te is megőrizheted vidám megjelenését az ünnepi időszakban:

–  adj sokat inni a fának (de ne túl sokat)

– győződj meg róla, hogy a cserépnek jó vízelvezetése van

– helyezd otthonod hűvösebb szegletébe, és tartsd távol kandallótól, radiátoroktól (ha muszáj a radiátor mellé állítani, mindenképp állítsd alacsonyabb hőmérsékletre a termosztátot, a fűtő klímát is állítsd át, ne fújja rá közvetlenül a meleg levegőt)

– a dekoráció legyen könnyű és minimális (ügyelj az ágakra, ne törjenek meg, a hidegbe visszakerülve fagyási sérüléseket szerezhet a sebek mentén, és ne vágd le a csúcsát, nagyon nehezen heveri ki a csúcsrügy elvesztését)

– keress a fának megfelelő otthont a szabadban karácsony után (kivéve a szobafenyőnek)

 

Forrás: @officenoveny

 

A cserepes karácsonyfákról

A cserepes fenyőre tekints úgy, mint egy szobanövényre. Tulajdonképpen olyan babafák, amelyek körülbelül egy éve nőnek, mielőtt otthonodba kerülnének. Ez azt jelenti, hogy az ünnepi szezonban folyamatosan növekedni fognak, és még azután is. Cserepes karácsonyfáink mindenféle formában és méretben kaphatók. A Szobafenyő minimalista ágaival egy fricska a hagyományon, a Nordmann fenyő tűtartó képessége és fenyőillata miatt igazi karácsonyi klasszikus, a Cukorsüvegfenyő csodálatos alakjával hódít és végül a Mandulafenyő, mely rendszeres locsolás mellett jól bírja a száraz, meleg levegőt. Utóbbi két fajtából mini méretűeket is találsz nálunk, melyeket polcokra, párkányokra és asztalra helyezve hangulatos kiegészítő dekort alkothatsz. Mindegyiket alaposan rázd meg, mielőtt beviszed, hogy megszabadulj a meglazult tűlevelektől.

Mennyire egyszerű a cserepes karácsonyfák gondozása?

Bármelyik fenyőfát is választod, néhány egyszerű dolog betartásával elérheted, hogy élettel teli legyen. Csak egy kicsit több odafigyelést igényelnek, mint egy kivágott karácsonyfa, de a cserepes fenyőfák tovább élnek, sokkal hangulatosabban mutatnak, kifizetődőbbek és környezetbarát alternatívát nyújtanak. Ráadásul, mi lehet szívet melengetőbb egy olyan karácsonyi dekorációnál, amelyre vigyázhatsz és gondozhatod is?

 

Forrás: @officenoveny

 

Mennyi vizet adjak a cserepes karácsonyfámnak?

Mint minden növénynek, a cserepes fenyőfának is a megfelelő mennyiségű víz biztosítása a hosszú és egészséges élet kulcsa. Néhány naponta végezd el az „ujj-tesztet”, hogy megtudd, mikor kell öntözni. Dugd az ujjadat a második ujjpercig a talaj tetejébe. Ha ujjad nedves és koszos, ellenőrizd újra egy-két napon belül. Ha száraz és tiszta, ideje inni adni. És ne feledd, minél nagyobb a fa, annál szomjasabbak a gyökerei.

 

Grafika: @officenoveny

 

Mi a legjobb kaspó, cserép a karácsonyfámnak?

A túlöntözés elkerülése érdekében – ami gyökérrothadást okozhat – gondoskodj a növény megfelelő vízelvezetéséről. Tartsd a fát eredeti cserepében és tegyél alá egy cserépalátétet. Másik megoldás, ha egy nagyobb kaspóba helyezed, ami felfogja majd a kifolyó vizet. A kaspók nemcsak dekorációk, hanem fontos funkciót töltenek be, mert tárolják a vizet a szomjasabb gyökereknek.

Hová tegyem a cserepes karácsonyfámat?

A karácsonyfák szeretik a hűvösebb hőmérsékletet, ezért a legjobb, ha hűvös helyre helyezed őket otthonodban. Például egy bejárati vagy egy hátsó ajtó mellett, vagy egy ablak mellett, ahol friss levegőt szívhatnak. Csak arra ügyelj, hogy ne tedd ki őket közvetlen napfénynek. Szükségük van némi fényre, de a túl sok kiszáríthatja és megperzselheti a tűleveleket. Ne tedd a fát kandalló vagy radiátor mellé. Ez tűzveszélyes, és tűvesztéshez is vezethet.

 

Forrás: @officenoveny

 

Hogyan tehetném vidámabbá a cserepes karácsonyfámat?

Mint minden más karácsonyfa, a cserepes fenyőfa is csak karácsonyi díszekkel kel életre. Mivel a cserepes fák általában kisebbek és kényesebbek, a legjobb, ha a könnyebb alapanyagokból készült dekorhoz ragaszkodsz, hogy ne korlátozzák vagy nehezítsék a fát. Köss néhány szalagot vagy mini csecsebecsét az olyan kis fák ágaira, mint a szobafenyő, mandulafenyő és mini cukorsüvegfenyő. A nordmann fenyő nagyobb, strapabíróbb ágai szabad kezet adnak Neked a díszítésben. A könnyű fényfüzérek tökéletesen ragyogóvá teszik a szobafenyőt. Jobb, ha a fények akkumulátorról működnek vagy elemesek, mert így könnyebben változtathatod majd a fenyő helyét.

 

Forrás: unsplash.com

 

Hogyan segíthetem a cserepes karácsonyfám növekedését az Ünnepek után?

Amikor nem ők az ünnepi hangulat felelősök, a kis cserepes fenyőfák egész évben tökéletes kiegészítői bármely erkélynek, kertnek, terasznak vagy küszöbnek. Nyugodtan tarhatod cserépben, amíg el nem érik a 180 cm magasságot. Csak győződj meg arról, hogy az edény elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen elférjen benne minden gyökér. Akkor ültesd át újra, ha a gyökerek felbukkannak a cserép alján. Végleges helyére kiültetni tavasszal, a fagyok elmúltával lehet. Ekkor a gyökérzet méreténél 1,5 – 2-szer nagyobb ültetőgödröt érdemes ásni. Válassz egy védett és napos helyet a szabadban. Mindig figyelj a locsolásra, különösen a nyári hónapokban. Metszeni az első évben nem szükséges, később azonban nyugodtan metszd meg tavasszal.

Ha készen állsz arra, hogy fenyőfádat befele vagy kifele mozgasd, mindig lassan szoktasd hozzá új helyéhez. Nappal hagyd kint, éjszaka pedig vidd be; ezt ismételd egy héten keresztül. Az egyetlen kivétel a szobafenyő, aki egész évben inkább bent marad.

Ahogy láthatod, egy kis odafigyeléssel heteken, hónapokon, sőt éveken át életben tarthatod fád karácsonyi hangulatát. Támogatod a fenntartható, környezetbarát Karácsonyt, miközben ízig-vérig igazi, fenyőillatban dúskáló Ünneped lesz!🎄

Megosztás:

Kedves olvasó

Olvasgass friss híreket, növényápolási tippeket és Növénybarátokkal készült interjúkat.

A legnépszerűbb:

Bevásárlókosár
Scroll to Top