fbpx

Zamioculcas Zamiifolia ‘Raven’ – Raven ZZ

7 500 Ft

A Raven ZZ gazdag lilás-fekete levelekben, amelyek káprázatos kontrasztot adnak a friss, zöld hajtásoknak. A ‘Hard to Kill’ kategória egyik legnagyobb bajnoka.

Magasság: 40 cm

Cserép átmérő: 14 cm

Elfogyott

Share:

A Zamioculcas Zamiifolia ‘Raven’ elviseli:

  • a következetlen öntözést;
  • az alacsony, közepes vagy erősebb fényt;
  • és jól bírja az alacsony páratartalmat.

Fény:

Más sötét levelű növényektől eltérően nincs szüksége erős fényre a sötét lombszín eléréséhez. Szuperül fejlődik alacsony fényszint mellett is.

Locsolás:

Akkor teszed vele a legjobbat, ha inkább kevesebbszer locsolod. Eredeti élőhelye Zanzibár, ahol a nedves, és az aszályos időszakok váltják egymást. Emiatt gyökérrendszere átalakult, gumóiban hónapokig képes vizet raktározni.

Tápoldatozás:

Fejlődési időszakában, ami április – augusztus, havonta egyszer ajánlott tápoldatot adni.

Páratartalom:

A lakás átlagos páratartalma bőven elég számára. Ugyanakkor télen, a fűtés miatt, meglehetősen száraz a levegő, így hálás, ha néha vízzel permetezed a leveleit.

Érdekességek a ‘RAVEN’ ZZ eredetéről:

2006-ban jelent meg egy dél-koreai faiskolában, Szöul közelében. Hyuk Jin Lee, a tulajdonos felfigyelt egy növényre, amely egyetlen sötét ágat hajtott. Tehát ez a növényi mutáció teljesen természetes úton zajlott. A szaporítás után is megmaradt a fekete szín, ráadásul több generáción keresztül is folytatódott. Ezt követően nyújtott be növény szabadalmat az Egyesült Államokban, amit 2018. december 25-én fogadtak el (szabadalmi száma: PP30035, ‘Dowon’ fajta néven).

Európában a terjesztést egy holland szobanövénytermesztő, Van Winden-Erica B.V. erőfeszítései teszik elérhetővé. Ez a cég rendelkezik a „Raven” védjeggyel.

Kizárólagos szaporítási megállapodást írtak alá az Egyesült Államok-beli Costa Farms-szal. Ez az egyetlen engedélyezett Raven ZZ termelő, mely Floridában üzemel. A behozatal azonban külföldről megengedett, feltéve, hogy a termelőnek van megállapodása Van Winden-Ericával is.

Ugye mennyire menő, és különleges minden egyes Raven ZZ?