Barion Pixel

PLANTERIOR: Dekoráljunk növényekkel!

Ígérjük, hamarosan folytatjuk a Szobanövény Kisokos sorozatunkat, viszont azt gondoltuk, itt az ideje egy kis szünetnek, hogy ezúttal egy könnyedebb, olvasmányosabb témában írjunk Nektek; ez pedig nem más, mint a Planterior, azaz a növényekkel való dekorálás művészete.

Mindegy, hogy az otthonunk minimál, modern, eklektikus, vagy épp bohó stílusú. Még, ha nagyon erősen is próbálnánk, se tudnánk olyan lakberendezési megoldást mondani, amiben ne mutatnának jól a növények. Ha belegondoltok, mindig is ők adták a természetes életterünket, így legyen akár csak egy-két szobanövényünk, egy balkonkertünk, vagy akár egy méretes lakásdzsungelünk, az szinte garantált, hogy zöld barátainkkal körülvéve csak jól érezhetjük magunkat!

A következő sorokban tehát szeretnénk Titeket még jobban bevezetni a szobanövények csodálatos világába, és inspiráló fotókkal, tippekkel megmutatni, hogyan illeszkedhetnek ténylegesen bele a növények a különböző lakberendezési stílusokba. Tartsatok velünk ezen az izgalmas utazáson!

 

Forrás: unsplash.com

 

SKANDINÁV STÍLUS

Mi mással is kezdhetnénk a sort, ha nem a Skandináv stílussal, hiszen ez az, ami leginkább magába foglalja a természetesség jegyeit. A Skandináv nagyon kedveli a naturális anyagokat, mint a rattan, a szövet és a fa, a világosabb, lágyabb színvilágot, és minden formában üdvözli a növényvilágot. Széles körben befogadja a dekorációs ötleteket, viszont mivel a természetesség mellett a letisztultság a másik alapvető eleme, így az esztétikába és a színvilágba nem illő dekorációkat erősen el kell kerülnünk. Ezt kell figyelembe vennünk akkor is, ha szobanövényekkel akarjuk feldobni, kiegészíteni skandináv stílusú otthonunkat. Ne halmozzuk fel őket, inkább válasszunk ki pár nagyobb példányt, mint például Könnyezőpálmát, Fikuszt, Aranypálmát, vagy épp egy mutatós Papagájvirágot, és helyezzük őket központi helyre; a televízió mellé, a kanapénk két oldalára, az olvasó sarkunkban lévő kedvenc fotelünk mellé, vagy a hálószobánkban az éjjeliszekrények mellé. A kaspóknál is törekedjünk az összhangra, az egyszínű, egyszerű darabokra, vagy állítsuk mutatós, fonott kosarakba zöld kedvenceinket.

 

Forrás: unsplash.com, Grafika: Blaskó Flóra

 

BOHÓ STÍLUS

Ha igazán egyedi, változatos, és a megszokottól, hétköznapitól eltérő otthonra vágyunk, akkor a Bohó lesz a nyerő választás! Vibráló színek, változatos, különböző stílusú dekorációs elemek bőséges egyvelege, merész minták a falakon, textíliákon, felújított, díszes tükrök, vintage bútorok mindenütt, csipkés, fonott makramé díszek, baldachinnal ellátott ágy a hálószobában. Ez a legmegengedőbb belsőépítészeti stílus, ami nem ismer lehetetlent, így a szobanövényeket illetően sem kell visszafognunk magunkat, nyugodtan felépíthetjük a saját lakásdzsungelünket. A Bohó nem ismeri azt a kifejezést, hogy ’túl sok’. Talán ezért is ez az egyik személyes kedvencünk. A terebélyes pálmák és a feltűnő, különböző mintázatú és textúrájú növények (zebralevelek, flamingóvirágok) mellett itt bőven van helye a hosszú láncolatokban aláhulló futónövényeknek, dús, buja  lombozatú páfrányoknak, kaktuszoknak is. Mivel itt nyugodtan keveredhetnek a különböző stílusok, így növényeinket nyugodtan tehetjük díszesebbnél díszesebb kerámiakaspókba, rattan kosarakba, de helyezhetjük őket például újrahasznosított üveg edényekbe is szekrényeinkre és polcainkra. Ha ’Bohó növénytartásról’ beszélünk, akkor elengedhetetlen dekorációs eszközeink lesznek a makramé növénytartók, amik nem csak nagyon mutatósak, hanem praktikusak is, ugyanis, ha már a polcokon, földön el is fogyott a hely, kedvenc növényeinket bárhova felakaszthatjuk a segítségükkel. Futónövényeink kimondottan imádni fognak ezekben hintázni, és hosszú hajtásaikkal akár egész falakat befutni, vagy természetes zöld függönyt kialakítani ablakainkban.

 

Forrás: unsplash.com, Grafika: Blaskó Flóra

 

VINTAGE STÍLUS

A párizsi eredetű Vintage enteriőr alapvető jellemzője, hogy kopottas, de mégis fényes. Régies, klasszikus darabok keverednek az igazán modern, új elemekkel. Sokban hasonlít a bohó lakberendezéshez, viszont itt háttérbe szorulnak a textil, makramé dekorelemek, és sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a 20-as és 70-es évek közötti időszakból származó bútorok és használati eszközök, mint például a díszes, dombornyomott, fa vagy bőr bútorok és az antik(olt), arany(ozott) kiegészítők, mint például a magas, keretezett tükrök, vázák. Ha vintage stílusú planterior-ről beszélünk, akkor mindenképpen az örök életű nagy kedvencekkel kell kezdenünk a lakberendezést. Ilyenek az anyósnyelvek minden méretben, buzogányvirágok, zöldikék, könnyezőpálmák, szobafutókák, futó filodendronok és a páfrányok is. Az arany kaspók mellett szobanövényeinkhez használhatunk porcelán, üveg vagy agyag vázákat is, amiket aztán kovácsoltvas állványokra, kis asztalkákra helyezhetünk.

 

 

Forrás: unsplash.com, Grafika: Blaskó Flóra

 

MEDITERRÁN STÍLUS

Ha mediterrán stílusú lakberendezést szeretnénk otthon kialakítani, akkor elsősorban Dél- Európa, Nyugat-Ázsia és Észak-Afrika kultúráiból inspirálódhatunk. A mediterrán hangulat megteremtésének kulcsa abban rejlik, hogy a színeket megfelelőképpen válasszuk ki. Válogassunk bátran az ég, a tengervíz kék és a part menti homok árnyalati, a türkiz, levendula, és a növények változatos, vidám színei közül. Ezek a megnyugtató, meleg, és frissítő, kékes árnyalatok elengedhetetlenek ebben a stílusirányzatban. A bútorok tekintetében az egészen egyszerű, puritán daraboktól kezdve a hangulatos bambusz, uszadékfa asztalokon, székeken keresztül az igazán díszes, színpompás, marokkói stílusú, színpompás elemekig nagyon sokféle lehetőség közül választhatunk. Egy mediterrán stílusú házba nem is kell becsempésznünk a növényeket, hiszen itt (is) alapvető pillérei az enteriőrnek. Töltsük fel otthonunkat magas pálmafákkal, elefántlevelekkel, vagy épp papagájvirágokkal és ne féljünk attól, hogy túlzásba esünk; ennél a stílusnál is a ’minél több, annál jobb’ elv a mérvadó, hogy igazán vissza tudjuk adni az ’urbanjungle’ életérzést a négy fal között is. Kreativitásunkat a Bohóhoz hasonlóan itt is bátran kiélhetjük a díszesebbnél díszesebb kaspókkal, amik bármilyen színűek, kézzel festettek, vagy akár állatfigurásak is lehetnek. A tengerparti hangulathoz tökéletesen fognak itt is illeszkedni a fonott kosarak is a nagyobb növényeinkkel.

 

Forrás: unsplash.com, Grafika: Blaskó Flóra

 

MINIMÁL-,  ÉS MODERN STÍLUS

Most, hogy már átnéztük azokat a lakberendezési stílusokat, amikbe mind könnyedén illeszkednek a növények, cikkünk vége felé haladva jogosan merül fel a kérdés, hogy na de hogyan rejtsük el őket egy modern, vagy éppen minimál lakásban, ahol köztudottan a már- már szigorú rendezettség, szellős kialakítások dominálnak. A minimál stílus nagyon megosztja az embereket, mert ez a hideg elegancia sokaknak túl ridegnek és ingerszegénynek tűnhet. A burkolatok, bútorok anyaga és színe is mind ezt tükrözi; beton, kő, márvány, alumínium, üveg, fekete, fehér és szürke. Ennél már jóval barátságosabb a modern stílus, ami bár továbbra is rendezett és letisztult, de tartalmaz melegebb barna, mogyoró, bézs színeket, bőr, fa bútorokat is, mindezeket feldobva egy-egy élénkebb kiegészítővel, textíliával. Ahogy a bekezdésben is írtuk már, nincs olyan lakberendezési stílus, amibe ne illenének bele a növények. A minimál és modern enteriőrbe is el tudjuk őket helyezni, itt viszont nagyon tudatosan, és megfontoltan kell kiválasztanunk őket, és elkerülni a kusza dzsungelhangulatot. Minden helyiségbe csak egy-egy elegánsabb növényt válasszunk, mint például egy letisztult, magas papagájvirágot, pálmafát, egy kecses olivafát, vagy apró levelű futónövényt, és tegyük őket egy teljesen egyszínű, hófehér vagy üveg kaspóba. Ha gondosan választottuk ki a helyüket az otthonunkban, akkor csak emelni fogják a nemes elegancia érzetét, és általuk a leghidegebb hangulatú helyiség is azonnal barátságosabban fog tündökölni.

 

Forrás: unsplash.com, Grafika: Blaskó Flóra

 

Bármelyik lakberendezési megoldást is kedveljük a legjobban, a planterior keretein belül is egyszerűen tudjuk majd az adott stílusjegyeket megjeleníteni és alkalmazni. A növények kiválasztásakor igyekezzünk az otthonunk hangulatát jól tükröző példányokat választani, de sose feledkezzünk meg arról sem, hogy mindenekelőtt azzal kell tisztában lennünk, hogy az adott növénynek vajon mindegyik szükségletét ki tudjuk-e majd szolgálni. Ha erre a válaszunk igen, akkor pedig kezdődhet is az igazi kaland, hiszen a különböző kaspók, növénytartók és állványok által végtelen lehetőségek tárháza nyílik majd meg előttünk, és így könnyedén ki tudjuk majd alakítani a saját stílusunkat, személyiségünket hűen tükröző planterior-t.

 

Köszönjük szépen a cikket vendég bloggerünknek, Blaskó Flórának (@floramegafauna)!

 

Megosztás:

Kedves olvasó

Olvasgass friss híreket, növényápolási tippeket és Növénybarátokkal készült interjúkat.

A legnépszerűbb:

Bevásárlókosár
Scroll to Top