fbpx

 

 

SZOBANÖVÉNY KISOKOS: KÖNNYEZŐPÁLMA, AZ ÖRÖK KEDVENC

Minden egyes napsütéssel egyre közelebb érezzük a tavaszt. Szinte napról napra figyeljük, ahogy egy-egy perccel hosszabbodnak a nappalok. Ebben a tavaszi, készülődős izgatottságban készítettük el előző cikkünket is, amiben igyekeztünk egy átfogó képet adni Nektek a növénygondozás ügyes-bajos dolgairól A-tól Z-ig.  Így mindig kéznél lesz pár tipp, hogy a természettel együtt szobanövényeitek is újjáéledjenek.

A következő hetekben szeretnénk Veletek részletesebben elmélyedni a szobanövények világában, bemutatni pár közkedvelt egyedet: honnan jöttek, milyen jellegzetességekkel rendelkeznek, és persze hogyan tehetjük őket a lehető legboldogabbá.

Kivel is kezdhetnénk a sort, ha nem az örök kedvenccel, minden lakásdzsungel alappillérével, az utánozhatatlan és csodálatos Könnyezőpálmával (Monstera Deliciosa).

Forrás: unsplash.com

 

ÁLTALÁNOS BEMUTATKOZÁS
A Filodendron, vagyis ahogy hazánkban elterjedt, Könnyezőpálma, a konytvirágfélék (Araceae) családjába tartozik. Eredeti élőhelye Közép-Amerika dzsungelei és trópusi esőerdői, ahol a szűrt fényhez és párás levegőhöz szokott. Kúszónövény lévén akár 20 méter magasra is fel tud mászni a fák törzsén, amiben hosszú léggyökerei is segítik, amik szintén több méter hosszúra tudnak nőni. Az ő feladatuk nem csak az, hogy támasztékot nyújtsanak a növénynek, hanem hogy még a legmagasabbról alálógva is vizet és tápanyagot tudjanak felszívni a talajból. Latin neve Monstera Deliciosa, amiben a „monstera” kifejezés hatalmas, monstrum leveleire, míg a „deliciosa” kifejezés ízletes gyümölcsére utal, ez utóbbit viszont a magas páratartalom ellenére sem gyakran hoz egy szobában tartva. A magyar Könnyezőpálma elnevezés onnan ered, hogy reggelente az esőerdők rendkívül magas páratartalmától levelei csúcsán kicsapódik a nedvesség, és így olyan, mintha a könnyeit hullatná. Fényes, szív alakú levelei fiatal korukban egyszerűek, sima szélűek, de ahogy egyre idősebbé válik a növény, levelei úgy lesznek egyre szeldeltebbek és nagyobbak, akár a 90 cm-es hosszúságot és 70 cm-es szélességet is elérhetik. Ha ezen az adaton egy picit elmerengünk, akkor hihetetlennek tűnhet, de ne ijedjetek meg! Ezt a nagyságot évtizedek alatt érik csak el, szóval nyugodtan elhelyezhetitek akár egy kisebb lakásban is, nem kell attól tartanotok, hogy 1-2 éven belül kitúr Titeket az otthonotokból!

Érdekesség: A magasabban lévő, kifejlett levelek azért válnak egyre szeldeltebbé, majd alakítanak kis magukon kis lyukakat is, hogy ezáltal az alacsonyabban lévő, kisebb levelekhez is megfelelő mennyiségű fény és csapadék tudjon jutni. Csodálatos az anyatermészet, nem?

 

Forrás: unsplash.com

 

MILYEN TALAJRA VAN SZÜKSÉGE?
Szerves anyagban gazdag, tőzeges, enyhén savas, laza talajkeveréket igényel, amit könnyen előállíthatunk számára B típusú virágföld és perlit keverékével. De, ha azt tapasztaljuk, hogy így túl hosszan nedves marad a föld, adhatunk még a keverékünkbe egy kis kókuszrostot is. Alapvetően évente-kétévente tavasszal érdemes átültetni, és / vagy felfrissíteni a földjét. Nagyobb cserépbe csak akkor költöztessük át, ha már teljesen kitöltötték a gyökerei az edényt, és akár már alul is kikukucskálnak. Mivel egy kúszónövényről beszélünk, a normál szobanövényekkel ellentétben jobban preferálja a kisebb cserepet, így több energiát tud felhasználni a föld feletti növekedésre és levelei fejlesztésére. Az erősebb, gyorsabb növekedést serkenti még az is, ha a szárát egy erős karóhoz rögzítjük, és így nem utolsó sorban attól sem kell félnünk, hogy teljesen váratlanul elindul és beborul a szoba közepére. Tápoldatozni kis sűrűségű tápoldattal érdemes, mégpedig tavasztól őszig 1-2 hetente.

 

MENNYI FÉNYRE ÉS HŐRE VAN SZÜKSÉGE?
Eredeti élőhelyén, a fákon szorgosan felfelé kúszva csak szűrt fényt kap, ezáltal itthon, szobában nevelve is szerényebb fényigényű (szerencsénkre). A közvetlen napfény akár ablakon keresztül is kifakíthatja leveleit, így nyugodtan tehetjük távolabb is az ablaktól, egy félárnyékos helyre. Levelei folyamatosan a fény felé fognak nőni, így érdemes egy ablakkal szembeni fal mellé állítanunk, hogy mindig szép profiljában tudjunk gyönyörködni. Emiatt is jó, ha kikötjük egy moha-, vagy kókuszrostkaróhoz, így azt is meg tudjuk akadályozni, hogy a fény felé sietve túlságosan meghajoljon. Szerencsére nem túl érzékeny a hőmérséklet változásra, így 14 Celsius fok körül is jól tudja érezni magát, de igazán életerős és fejlődőképes 18 Celsius fok felett lesz. A száraz, nyári melegben jobban oda kell rá figyelnünk, mivel ilyenkor jóval nagyobb a vízigénye, és rendszeres szellőzést, magasabb páratartalmat igényel.

 

Forrás: unsplash.com

 

HOGYAN ÉS MIKOR LOCSOLJUK?
Egy újabb jó hír mindannyiunk számára, hogy nem túl érzékeny a locsolásra sem, és bár a magasabb páratartalmú helyiségekben érzi igazán boldogan magát, tolerálja a szárazabb levegőt is. Ahhoz, hogy megállapíthassuk, mikor érdemes locsolni, nyugodtan használjuk az ujj-hurkapálcika módszert, és picit a földbe túrva nézzük meg, hogy vajon tapad-e az ujjunkra / pálcikára nedves föld, vagy szinte teljesen tiszták maradunk. Ha az ujjunkat / pálcikát szárazan húztuk ki, akkor ez azt jelenti, hogy a föld felső pár centimétere már kiszáradt, ez esetben jöhet is egy kiadós fürdő. Ilyenkor érdemes jó alaposan meglocsolnunk a növényünket, majd pár perc múlva az alul kiszivárgó felesleges vizet maradéktalanul öntsük ki a kaspóból, ugyanis a pangó vizet még ő sem kedveli. Ha tehetjük, locsoláskor esővizet használjunk, de az 1 napig szobahőmérsékleten állni hagyott csapvíz is megfelelő lesz a célra. Fűtési szezonban, illetve a forró nyári napokon kimondottan ajánlott a leveleit permeteznünk, hogy ezzel biztosítani és pótolni tudjuk a növényünk számára a megfelelő páratartalmat. Hatalmas levelein könnyen meg tud ülni a vízpermet, így mindig legyen kéznél egy konyharuha, amivel párásítás után át tudjuk törölni őket. Ez nem utolsó sorban azért is szuper praktikus, mert a rendszeres nedves törölgetéssel folyamatosan tisztán tudjuk tartani a leveleket, és ezáltal sokkal könnyebben tud majd lélegezni és fejlődni a növényünk.

 

MI ÁRTHAT NEKI LEGINKÁBB?
A nem megfelelő kondíciók és gondozás eredményeként leggyakrabban elszáradt, töredezett, barnás levélszéllel találkozhatunk, aminek oka a túlságosan száraz levegő és talaj. Ha a földlabda viszont túl tömött és nem tud jól szellőzni, akkor a növényünk hamar gombásodás áldozatául eshet a túlöntözés által. A Könnyezőpálmák hamar megérzik a tápanyaghiányt, ezt pedig azzal jelzik, hogy az alsó leveleik elsárgulnak, és akár le is hullanak. A leggyakrabban fellelhető kártevői a takácsatkák és a pajzstetvek lehetnek. Ezek elkerülésében nagyon fontos a megelőzés, azaz, hogy folyamatosan megfelelő páratartalmat biztosítsunk a növényünknek, és hogy rendszeresen lezuhanyozzuk és / vagy neem olajos vízzel és egy konyharuhával megtisztítsuk elől-hátul, alul-felül. Ha a rovarok már megjelentek, akkor a növényünket érdemes karanténba helyeznünk, és akár naponta is lezuhanyozni, letisztítani, arra gondosan ügyelve, hogy a földlabdát ne érje túl sok víz. Nem hiányozna még a rovartámadás mellé egy gyökérrothadás is…

 

HOGYAN TUDJUK A LEGEGYSZERŰBBEN SZAPORÍTANI?
Mint a futó-, és kúszónövényeket általában, úgy a Könnyezőpálmát is dugványozással lehet a legkönnyebben szaporítani. Képzeljétek, mi magunk is megmetszettük az egyik Könnyezőpálmánkat, és a lépéseket dokumentáltuk is Nektek, hogy a fotók által még könnyebben tudjuk szemléltetni a folyamatot pontról pontra.

Forrás: @floramegafauna
Forrás: @floramegafauna
Forrás: @floramegafauna
Forrás: @floramegafauna

 

Most pedig nincs más hátra, mint hogy Ti is előkapjátok a kedvenc metszőollótokat, kiválasszatok egy mutatós kis hajtást a Könnyezőpálmátokon és egy növényből kettőt varázsoljatok! Ha esetleg eddig még egy ollóval vágtátok növényeiteket, nézzetek körül webshop-unkban is, ugyanis többféle metszőollót és segédeszközt is megtaláltok nálunk, ahogy Könnyezőpálmát is, akár csomagban is, mint például a „Monstera, a profi”, vagy „A növények hallgatnak” növénycsomagjainkban.

Ne felejtsétek el Ti sem dokumentálni, ahogy a vízbe helyezett hajtásotok fejlődik, és bátran osszátok meg fotóitokat, akár az Instagram oldalatokon is, minket is megjelölve rajtuk, hadd osztozhassunk mindannyian örömötökben és az izgatott várakozásban!

És hogy legközelebb melyik növényt mutatjuk be részletesebben? Azt majd Veletek együtt kitaláljuk! 🙂

Köszönjük szépen a cikket és az illusztrációkat vendég bloggerünknek, Blaskó Flórának (@floramegafauna)!