Barion Pixel

SZOBANÖVÉNY KISOKOS: SZÍVLEVELŰ, KÚSZÓ FILODENDRON

Két héttel ezelőtt elindítottuk a számunkra oly kedves Szobanövény Kisokosunkat, aminek keretein belül elsőként a Könnyezőpálmáról meséltünk Nektek; honnan jött, milyen kondíciókat szeret, hogyan lehet a legegyszerűbben szaporítani. Boldogan olvastuk a pozitív visszajelzéseiteket, üzeneteiteket, és még boldogabban láttuk, hogy milyen sokan részt vettetek szavazós játékunkban, amiben azt próbáltuk meg kideríteni, melyik szobanövény bemutatásának örülnétek a legjobban a következő Kisokos cikkben. Nos, a nyertes magabiztosan a Filodendron lett. Ezért mostani blogunkban a kúszó Filodendronokról fogunk Nektek írni. Számos csodaszép színben elérhetőek már, és amilyen nagyszerűek, olyan egyszerűek is, nagyon könnyen nevelhetőek, így minden lakásdzsungel kötelező alapelemei ők is!

 

Forrás: unsplash.com

 

ÁLTALÁNOS BEMUTATKOZÁS
A Philodendron fajok az Araceae (kontyvirágfélék) családjába tartoznak, őshazájuk Közép- és Dél-Amerika trópusi esőerdői. William Bligh kapitány 1793-ban a Karib-tengerről hozott egy példányt a londoni Kew Gardensbe, de a szívlevelű filodendront csak 1936-ban mutatták be a nyilvánosság előtt, amikor a Woolworth üzletei darabonként 5 ¢ áron kezdték árusítani, és ezzel elindították a legelső szobanövény-őrületet. És milyen jól tették.

Mivel a Könnyezőpálmával közeli rokonságban állnak, így ők is hosszú léggyökerekkel rendelkeznek, amik által egészen magasra fel tudnak kúszni a fák törzsén. A növény görög eredetű neve is életformájára utal, jelentése: „fát kedvelő, szerető” növény (phileo: kedvelni, valamit dendron: fa). Ezeknek a léggyökereknek kiemelkedő fontossága van, mert nem csak támasztékot nyújtanak a szaporán felfelé kúszó növénynek, hanem a nedvességet is ők szolgáltatják a magasabban növő leveleknek, így vigyázzunk rájuk, és igyekezzünk őket mindig belenyomkodni a földbe. Eredeti élőhelyükön egészen elképesztő méretűre tudnak nőni; száraik több méter hosszúra, míg felnőtt, idősebb szív alakú leveleik akár 10 centiméteressé
is. Beltéren, cserepekben nevelve azért kevésbé szívósak, de azért lakásban tartva is csodaszépre tudnak nőni, és akár egész falakat is be lehet a hosszú hajtásaikkal futtatni. Szóval, dzsungelépítésre fel, de előbb lássuk, milyen szépségekkel is állunk szemben, és hogy mik is a szükségletei egy boldog Filodendronnak.

 

Forrás: unsplash.com

 

LEGKEDVELTEBB TÍPUSAI

A legismertebb kúszó Philodendron fajta, ami nem véletlen, mert nem csak nagyszerű is, de egyszerű is, ugyanis ennek a típusnak a legegyszerűbb a gondozása. Hosszú, méteres száraival és szív alakú, fényes, mély zöld leveleivel nagyon hamar egész falakat tud befutni ezzel kialakítva az igazi dzsungel hangulatot.

Bársonyos levelei mindenkit azonnal levesz a lábáról, főleg, amikor épp, hogy csak előbújtak, és kinyíltak, ugyanis ilyenkor a levélfonákjuk lélegzetelállító, burgundi árnyalatban tud úszni. Szintén nagyon szépen, gyorsan tudnak nőni, viszont bársonyosságukból adódóan jobban vonzzák a kártevőket és a port, így jobban oda kell rájuk figyelnünk, és rendszeresen ellenőrizni, tisztítani a leveleiket.

 

Forrás: officenoveny.hu

 

Egyik személyes kedvencünk, mert ahogy a világosabb, zöld, sárgás csíkok és foltok elhelyezkednek a sötétzöld, fényes leveleken, mindegyik olyan, mint egy-egy új, miniatűr festmény.

Forrás: officenoveny.hu

 

Egy különleges, élénk, neon árnyalatú Filodendron, ami a többi típushoz hasonlóan gyorsan tud nőni. Ehhez viszont neki egy kicsivel több fényre lesz szüksége, de azért őt se helyezzük közvetlen napra, mert a levelei neki is érzékenyek és hamar megpirulnak.

Forrás: officenoveny.hu

 

KÜLÖNLEGESSÉGEK, RITKASÁGOK

Ha ínyencségekre vágysz, akkor az olívazöld levelekkel és világos rózsaszín tarka foltokkal elkábít a Philodendron Pink Princess. Érdekessége, hogy a levelek rózsaszínűségét a klorofill hiánya okozza. A Philodendron Squamiferum a szárán lévő vörös “szőrzetéről” híres, könnyen gondozható, és tölgy alakú lombozata miatt nagyon népszerű. A Philodendron Birkin a legmenőbb figura a filodendronok között, minden levele egyedi mintázatot és színvilágot ölt drámai tűcsíkjainak köszönhetően. A felsorolást még hosszasan lehetne folytatni. Ugyanakkor arra biztatunk, hogy különlegességük, ne ijesszen meg, ha figyelsz a kiegyensúlyozott locsolásra, a következetes párásításra, és arra, hogy megkapják a világos, szűrt fényadagot, akkor ezek a növény-kuriózumok is boldogan fejlődnek.

 

Forrás: officenoveny.hu

 

MILYEN TALAJRA VAN SZÜKSÉGE?
A kúszó Filodendronoknak levegős, laza, jó vízelvezetésű talajra van szükségük. Egy egyszerű A, vagy B típusú földkeverék túl kompakt lehet számukra, ami, ha nem figyelünk oda kellőképpen, túl sokáig meg tudja tartani a nedvességet, és így könnyen megágyazhatunk a gombás fertőzéseknek, illetve a gyökérrothadásnak. Ezeket a kertészetekben kapható virágföldeket is nyugodtan használhatjuk, csak keverjünk hozzájuk plussz perlitet és / vagy kókuszrostot, hogy lazább keveréket kaphassunk, ahol szabadabban tudnak lélegezni, és növekedni a gyökerek.

Ha a növényünk levelei elkezdtek sárgulni, és esetleg hullani is, akkor ez tápanyaghiányt jelezhet, vagy azt, hogy az ültetőközeg túlságosan összeállt, vagy épp annyira elöregedett, hogy már nem sok tápanyag maradt benne a Filodendronunk számára. Ilyenkor első körben mindenképp emeljük ki a növényt a cserépből, vizsgáljuk meg földjét, mennyire kompakt, eláll-e a cserép szélétől, illetve, hogy milyen állapotban vannak a gyökerek. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a földkeverék összeállt, megkeményedett, esetleg a gyökerek elszáradtak, vagy rohadnak, leválnak, akkor bizony itt az ideje egy frissítő átültetésnek! Ha a földdel és a gyökerekkel látszólag minden rendben van, akkor kapjuk fel a kedvenc tápoldatunkat, cseppentsünk a locsolóvízbe egy picit, és jó alaposan fürdessük meg vele a növényünket. Kúszónövény lévén ő is jobban preferálja, ha hosszabb távon kisebb cserépben fejlődhet, mert így a föld feletti növekedésre fog tudni koncentrálni, hogy minél hosszabb hajtásokat és minél szebb leveleket alkothasson, de azért évente egyszer érdemes az ő földjüket is felfrissíteni, és átültetni a növényünket. Nagyobb cserépbe csak akkor költöztessük, ha alul már kikandikálnak a gyökerei, és belül is teljesen kitöltötték a helyet.

 

Forrás: unsplash.com

 

MENNYI FÉNYRE ÉS HŐRE VAN SZÜKSÉGE?
A fényre és a hőre nem túl kényes, így normál szobahőmérsékleten egész évben könnyen nevelhető. Mivel trópusi eredetű növényről van szó, a legboldogabb akkor lesz, ha körülbelül 21-24 Celsius fok közötti meleget tudunk biztosítani számára. A hideg telet ő sem szereti, ezért figyeljünk arra, hogy ne üljön hosszú órákon át huzatos, nyitott ablakban. A fagyos levegő mellett a túl forrót sem tolerálja annyira, a közvetlen napfény pedig hamar fonnyadttá teheti a leveleit, és akár meg is perzselheti, ki is száríthatja azokat. Helyezzük inkább távolabb az ablakból, vagy ültessük egy nyugati oldalú ablakpárkányra, amit nem érnek a magasan járó, meleg napsugarak napközben.

HOGYAN ÉS MIKOR LOCSOLJUK?
Jó hírünk van a Számotokra, ugyanis ezek az édes, szívlevelű, kúszó Filodendronok nagyon megbocsátóak, de azért inkább felejtsük el őket olykor-olykor megöntözni, mint hogy túllocsolva napokig fürdővízben üljenek. Elegendő akkor vizet adni nekik, ha a föld felső 2-3 centimétere már száraz, de nagyon jó fej növények, akik jelezni fognak nekünk, ha már nagyon szomjasak. Leveleiknek ilyenkor megszűnik a feszessége, és elkezdenek kókadni, összepöndörödni. Ekkor adjunk nekik egy jó nagy zuhanyt a locsolókannával, majd pedig a cserép alján kiszivárgott, felesleges vizet öntsük ki a kaspóból, így megakadályozva azt, hogy a pangó víz bármiféle problémát okozzon majd a növényeinknek.

Trópusi növények lévén szeretik a párás levegőt, így akkor lesznek igazán boldogok és szaporák, ha a levegő páratartalma minimum 50%. Kedvenc helyük emiatt a konyha és a fürdőszoba lenne, ahol pár hónap alatt képesek akár a szanitert vagy a konyhaszekrényt is befutni. Mi is tapasztaltuk már ezt a csodát. A megfelelő páratartalom kialakulását saját kezűleg is segíthetjük, például egy vizes flakonból való spricceléssel, vagy ha 1-2 centiméter vastagságban agyaggolyókat öntünk egy tálcára, azt felöntjük vízzel, és erre ültetjük a növényeket.

 

Forrás: unsplash.com

 

MI ÁRTHAT NEKI LEGINKÁBB?
Szerencsére nincs szükségünk semmiféle varázslatra, hogy boldoggá tegyük őket, de azért oda kell figyelnünk pár dologra az esetükben is. A szárak tövénél elhelyezkedő, idősebb levelek olykor elsárgulnak és elhullanak, de ez az élet rendje. Viszont, ha fiatalabb leveleknél is sárgulást, halványodást tapasztalunk, akkor az a túl sok fény, vagy épp a túllocsolás jele lehet, így ilyen esetben mindig vizsgáljuk meg a földet, gondoljuk újra a locsolási szokásainkat, illetve azt is, hogy növényünk tényleg a lehető legjobb helyen van-e.

A kártevőkre nem túlságosan érzékeny, főleg a bársonyos levelű Micans esetében fordulhatnak elő olykor tripszek vagy takácsatkák, leginkább a levélfonákon. Ezek elkerülésében rendkívül fontos a megelőzés, folyamatosan vizsgáljuk a növényeinket, zuhanyozzuk-, és töröljük le a leveleiket, és ha ne adj Isten mégis megtámadja valami őket, akkor helyezzük őket karanténba, akár naponta tisztítsuk le őket vízzel és / vagy neem olajjal.

+TIPP1: Ha a Filodendron szárai túlságosan megnyúltak és két levél között egyre csak nő a távolság, akkor lehetséges, hogy túl kevés fény éri őt. Ne féljük néha egy metszőollóval megritkítani, ugyanis ez is serkentheti az új hajtások megjelenését, ezáltal még teljesebbé, bokrosabbá téve a növényünket.
+TIPP2: A Filodendronok sajnos mind mérgezőek! Tartsuk őket távol gyermekektől és háziállatoktól, akiknek véletlenül a szájukba kerülhet 1-1 levele, mert a bennük lévő nedv bőr irritációt és légúti panaszokat okozhat nagyobb mennyiségben!

 

Forrás: unsplash.com

 

HOGYAN TUDJUK A LEGEGYSZERŰBBEN SZAPORÍTANI?
A legegyszerűbb módszere a szaporításnak a tőosztás, amikor is, ha több hajtással rendelkezik a növény, akkor a földjéből kiemelve könnyen szét tudjuk ültetni őket, és egy növényből akár többet csinálni. Emellett a másik lehetőség a dugványozás, amiről részletesen, fotókkal ábrázolva az előző cikkünkben írtunk itt a Könnyezőpálma esetében is. A nódusz alatt levágva 1-1- hajtást, azokat egyszerűen csak helyezzük vízbe vagy közvetlenül vissza a földbe, a növényt tegyük világos helyre, locsoljuk / cseréljük a vizét rendszeresen, és pár hét alatt csodaszép gyökérzetet fog produkálni nekünk.

Cikkünk végére érve reméljük, hogy még többen beleszerettetek ezekbe a kis szívlevelű szépségekbe! Ha esetleg még nem szereztetek be otthonra 1-1 fürgén növő Filodendront, nézzetek körül webshop-unkban, ugyanis belőlük mindig igyekszünk magabiztos készletet fenntartani, hogy Mindannyiótok számára elérhetőek legyenek ők, mindannyiunk nagy kedvencei.

 

Köszönjük szépen a cikket vendég bloggerünknek, Blaskó Flórának (@floramegafauna)!

Megosztás:

Kedves olvasó

Olvasgass friss híreket, növényápolási tippeket és Növénybarátokkal készült interjúkat.

A legnépszerűbb:

Bevásárlókosár
Scroll to Top