Barion Pixel

Orchidea – a szobanövények ékszere

Az orchidea gondozása

Az orchideával kapcsolatban arra szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy mindig vizsgáljátok meg azt a környezetet, ahova az orchideát szánjátok és csak ezt követően válasszátok ki a növényt. Először meg kell tudni az orchidea pontos nevét, majd meg kell ismerni az igényeit. Amennyiben az említett tényezők megegyeznek saját otthonotok vagy irodátok környezetével, akkor nyugodtan szerezzétek be a kívánt orchideát. A gondozás két legalapvetőbb feltétele nem más, mint: a sok fény és a magas páratartalom.  Ha ezekre a feltételekre odafigyeltek, akkor az egyszerű orchidea vásárlóból boldog orchidea tulajdonossá is válhattok, hiszen a növény hosszú ideig tartó virágzással örvendezteti meg titeket.

Fehér színű orchidea

Általános tudnivalók az orchideákról

Az orchideák népes családot alkotnak, közel húszezer fajtát ismerünk, a hibridek száma pedig milliós nagyságrendű. Az orchideák a természetben fákon élnek, ugyanakkor nem parazita növények. Ez azt jelenti, hogy nem vesznek el táplálékot a fáktól, csak rájuk telepszenek és támasztó növényként használják.  A lombok között csak a levelek által megszűrt fény éri őket. A növekedésükhöz és a virágzásukhoz szükséges tápanyagot a madarak ürüléke szolgáltatja, a levegő páratartalmából pedig szomjúságukat csillapítják. Jól látható, milyen távol áll egymástól a valódi élőhelye a cserépben kialakított környezethez képest. Ugyanakkor, mi magunk ívelhetjük át ezt a távolságot azzal, hogy orchideáinknak figyelmes gondozói leszünk. Következzen is pár jó tanács!

Különleges színvilágú orchidea

Fény

Mindenképpen egy világos sarkot szemeljetek ki a növénynek. Ez lehet egy keleti, déli vagy nyugati tájolású ablak közelében, ahol biztosított számára a sok fény. Legjobban azt kedvelik, ha az ablakpárkányon tartjuk őket, de nem szeretik a rájuk tűző napfényt. Utóbbira nagyon ügyeljetek, mert az erős napsugár megégetheti a leveleket! Nyáron sok fajtája (pl.: Cattleya, Cymbidium, Dendrobium) a kertbe is kihelyezhető, lombos fák árnyékába vagy félárnyékos helyre.

Orchidea narancssárga virágzattal

Öntözés

Máris elérkeztünk az orchidea gondozás sarokpontjához. Egy szó, mint száz, az öntözésre figyelni kell! Az orchideák gyökérzete nem bírja a vízben állást, hamar rothadásnak indul a gyökérzete a pangó víz következtében. Megkönnyíti a dolgotokat, ha átlátszó a kaspó. Nézzétek meg a gyökerek színét: ha zöld, akkor nem kell még öntözni, ha pedig szürkés színű, itt az ideje a locsolásnak. Az sem baj, ha nem átlátszó a kaspó. Ilyenkor, ha megemelitek a cserepet és könnyűnek érzitek, akkor száraz az ültető közeg és jöhet a locsolás. Ha pedig nehéznek érzitek, akkor még várhattok az öntözéssel. Télen érdemes egy kéz meleg vízzel teli kis vödörbe lenyomni a növény cserepét. Így a teljes ültető közeg néhány másodperc alatt nedves lesz, a felesleges víz pedig kicsöpög. Ezáltal elkerülhető a túl-, és az alul-locsolás is. A legmegfelelőbb az esővízzel való öntözés. Ha ez nem áll rendelkezésetekre, akkor felforralt, majd lehűtött csapvizet használjatok.

 

Türkiz orchidea

Páratartalom

A magas páratartalmat cserepes orchideák esetében a cserép alá helyezett agyaggranulátum vagy kavics biztosíthatja. A növények alatt így anélkül állhat a víz, hogy magát a gyökereket elrohasztaná. Fakéregre erősített növények esetében a napi többszöri permetezés javasolt, főleg nyáron a nagy melegben. A nedvességkedvelő fajok gyökeréhez érdemes Sphagnum mohát helyezni.

Rózsaszín orchidea

Légmozgás

A nedves, páradús élőhely miatt a trópusi orchideák nagy része érzékeny a légmozgásra. Utóbbi ugyanakkor nagyon fontos, mert ez biztosítja, hogy ne rothadjon el és ne gombásodjon be a növény. Ezt az igényt szobai körülmények között nehézkes megvalósítani. De nyáron a kertbe történő kihelyezéssel vagy a nyitva tartott, de még véletlenül sem huzatos ablakkal megoldható.

Orchidea kompozíció

Átültetés és tápoldatozás

 

Az orchideákat nagyjából 2-3 évente kell átültetni speciális orchidea ültetőközegbe, mely jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű és biztosítja a gyökerek levegőzését. Ezek az ültető közegek fenyőkérget, tőzeget, Sphagnum mohát, faszenet, kókuszrostot és perlitet tartalmaznak. A legfontosabb, hogy kerti földbe semmiképpen se ültessétek a növényt! Az orchideát a növekedési és virágzási periódusában 2-3 hetente, télen pedig 1,5-2 havonta locsoljátok meg orchidea tápoldattal . Általános szabály: inkább többször adjatok kevesebb tápoldatot, mint ritkán sokat.

Mi az a keiki?

Az orchideák virágzati szárán előfordul, hogy megjelenik egy aprócska sarjnövény, a keiki. Általában az a növény hoz keikit, amelyik veszélyeztetve érzi magát a kipusztulástól. A keikiben az a nagyszerű, hogy pontosan örökíti az anyatő eredeti színét. Türelmesen meg kell várni, hogy 6-8 cm-es gyökerek fejlődjenek rajta. Ekkor leválaszthatjátok az anyanövényről és elültethetitek nedves orchidea földbe, de a léggyökerek maradjanak szabadon. Ezután két hétig ne locsoljátok, csak a leveleit spricceljétek, hogy ezzel is elősegítsétek a gyökérnövekedést. Utána gondozzátok úgy, akárcsak a többi orchideát.

Orchidea fehér színű virágzattal

Az orchidea betegségei

Az orchidea betegségei három csoportra bonthatóak: vírusos-, bakteriális-, és gombás megbetegedésre. Mindhárom esetben érdemes inkább a megelőzésre összpontosítani. A vírusos betegségekre a levelek, valamint a virágok normális színétől eltérő árnyalatú, foltokban jelentkező elszíneződés utal. A baktériumok számára a nedves, vizes körülmények kedveznek. A gombák általában a növény elgyengüléséhez vezetnek, de nem pusztítják el teljesen.

Általános problémák

  • Bimbóhullás

Az alábbiak közül bármelyik okozhatja: kevés fény éri, hideg időben vásároljuk és kivisszük a boltból védő csomagolás nélkül, huzatos helyre tesszük, olaj-, fa- vagy széntüzelésű szobában tartjuk, dohányfüst éri, két öntözés között kiszárad a növény vagy a közelében huzamosabb ideig érett gyümölcs van.

  • Lógó levelek

A lógó levelek jelezhetik a kiszáradást, de a túllocsolást is. Ugyanis, ha az ültetőközeg száraz, a gyökerek nem tudnak vizet felszívni. Viszont, ha az ültetőközeg folyamatosan nedves, beindul a gyökérrothadás, aminek következtében szintén nem tud a növény a gyökereken keresztül elég vízhez jutni.

 

  • Virágzás elmaradása

Először is a fény hiányt kell megemlíteni. Ugyanakkor a hőmérséklet is okozhatja a virágzás elmaradását. A virágzás beindulásához szükséges, hogy 2-3 héten keresztül az éjszakai és a nappali hőmérséklet között legalább 5-8 fokos hőmérséklet különbség legyen. De az is előfordulhat, hogy az orchidea kinőtte a cserepét és aktuális lenne az átültetése.

 

Rózsaszín pöttyös orchidea
Bár a fenti bejegyzés azt sejteti, hogy orchideát minimum egy diplomás kertész tarthat, nyilván ez koránt sincs így! A gyakorlatban elegendő egy kis odafigyelés és már ott kacsingat a sikerélmény. Kívánom, hogy mindenki sikeresen nevelgessen legalább egy orchideát, mely otthonának vagy irodájának méltó ékszere lesz!
 
LEGYEN MINDEN NAPOD ZÖLDEBB! 
 
Forrás: 
https://orchideatarsasag.hu/novenyek-gondozasa/
https://kertesz.blog.hu/tags/orchidea
Növényházi dísznövények termesztése és hajtatása (szerk.: Dr. Nagy Béla, 1986.) 

Megosztás:

Kedves olvasó

Olvasgass friss híreket, növényápolási tippeket és Növénybarátokkal készült interjúkat.

A legnépszerűbb:

Bevásárlókosár
Scroll to Top