fbpx

SUMMER SALE —> KATT IDE 🙂

SUMMER SALE —> KATT IDE 🙂

Légtisztító növények: több oxigén, friss levegő!

Mióta is tudjuk, hogy léteznek légtisztító növények? A NASA ’80-as évek végén zajlott kutatása bebizonyította, hogy egyes szobanövények kiválóan szűrik a minket körülvevő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat, úgy mint, a formaldehidet, ammóniát, triklóretilént és a benzolt.

Ezek a káros vegyületek folyamatosan jelen vannak az életünkben. Egy szó, mint száz: nincs menekvés előlük.

Irodai élet

Miért is fontos, hogy az irodában körbe vegyük magunkat zöldellő szobanövényekkel? Jómagam mindig irodában dolgoztam. Aki szintén irodai körülmények között tölti a hétköznapokat, bizonyára ismerni fogja az alábbi problémákat:

 • Sok irodaházban nincs lehetőség arra, hogy ablakot nyissanak. A légkondicionálók a kinti levegőt forgatják vissza. Emiatt nyáron friss levegő helyett a szomszédos gyorsétterem menüjét szaglásztam. Télen, a fűtésszezonban a kinti szmogos levegőből is megkaptam a részemet.
 • Manapság egylégterűek az irodák. Akár 40 ember is összezsúfolódik egy helyiségben. Délutánra sokaknak megfájdul a feje, álmosság gyötri, nem tud koncentrálni a munkájára, egyre stresszesebb a hangulat. Ezek a tünetek az oxigénhiány következményei és nem lehet kávéval kiküszöbölni.
 • A számítógépek, nyomtatók, faxok és szkennerek veszélyes vegyületeket (ózon, szén-dioxid) bocsátanak ki, melyek a szálló porral együtt tovább rontják az irodai levegőt. Ha csak egy darab légtisztító növényt helyezel a számítógéped mellé, máris tettél egy kis lépést a saját és a kollégáid egészségéért.

A „Beteg épület szindróma”

 • Az imént felsorolt okokra lehet visszavezetni napjaink tünetegyüttesét, a beteg épület szindrómát (sick building syndrome=SBS), mely főként az irodai dolgozókat érinti. Ez a jelenség fizikai tünetekben is testet ölt: fáradékonyság, émelygés, szemgyulladás, rekedtség, fejfájás, stb. Soroljam még?
 • És ha mindez nem lenne elég, az irodákban a természetes fényből is kevés jut. Emiatt olyan dísznövényeket érdemes bevinni az irodába, melyek jól fejlődnek a fényszegény helyeken, ezáltal még több oxigént juttatva a levegőbe.
 • Az is érthető, ha egyesek nyűgnek tartják a növények gondozását a munkahelyükön, mondván: „Nem elég, hogy dolgoznom kell, még figyeljek a locsolásra, a virágzásra, az átültetésre, a tápanyag bevitelre…” De megnyugtatok mindenkit, hogy nem minden növény vágyik törődésre, ugyanis eredendően nincsenek nagy igényei.

Lássuk, mi a helyzet otthon

Nos, bármilyen meglepő, a szobák levegője jóval szennyezettebb, mint a kinti levegő. Ráadásul függetlenül attól, hogy nagyvárosban lakunk vagy sem.

 • A lakásunkban lévő bútorokból, azok festékanyagaiból, a műanyagokból, a szőnyegekből, a függönyökből és a ragasztókból áramlik a formaldehid. Ennek a koncentrációja télen, a fűtésszezonban még inkább megemelkedik. Elég rémisztően hangzik, ugye?
 • Azokban az otthonokban, ahol dohányoznak – és ezáltal több száz mérgező anyag kerül a levegőbe – szintén érdemes légtisztító növényekkel megemelni a levegő oxigéntartalmát.
 • Főzés közben szén-dioxid és szén-monoxid kerül a levegőbe. Amerikai konyhás lakások esetében tegyünk légtisztító nővényeket a nappaliba. Az areca pálma itt remekül érzi magát. Napközben termeli a legtöbb oxigént, így mire a család hazaér, friss levegő és megfelelő páratartalom várja őket.
 • Minden háztartás jókora mennyiségben használ aeroszolos kozmetikumokat, tisztítószereket és mosószereket, melyek úgyszintén feldúsítják a szobalevegőt mérgező vegyületekkel. De ha azt mondom, hogy az ártatlannak tűnő WC papír és papírzsebkendő is ontja magából a veszélyes anyagokat?

Vedd fel a harcot a láthatatlan ellenséggel!

Segítségül összeválogatom, hogy melyek azok a légtisztító növények, amelyekkel sikeres lehetsz ebben a küzdelemben. És ne felejtsd el, egy szobanövény ajándékozásával duplán jót teszel. Megóvod magadat, családtagjaidat és barátaidat, ráadásul még örömöt is szerzel.

 • Dracaena (sárkányfa, sárkányvérfa) Miután fényszegény helyen is remekül fejlődik, az irodák és termek egyik legszebb és leghálásabb növénye lehet. Irodai környezetben helyezzük a számítógépünk közelébe, hiszen megszűri a káros anyagokat. Amennyiben éppen újonnan szőnyegezett, bútorozott, festett lakásod van, ahol a formaldehid mennyisége még nagyon magas, akkor gyorsan szerezz be egy dracaenat! Hasonlóan járj el, ha dohányzol a lakásban.

Dracaena

 • Areca pálma (aranypálma) Szépen fejlődik félárnyékos szobában is, míg a tűző napot nem kedveli.  Az areca pálma az egyik leghatékonyabb légtisztító növény a NASA kutatásának értékelése szerint. Formaldehid eltávolító képessége is kiváló, továbbá a leghatásosabb párásítóként azonosította a MetaEfficient.com weboldal                                                                                           Areca pálma
 • Ficus (csüngőágú fikusz)
  Sötét levelű fajtája kedveli a félárnyékos szobákat, míg tarka változatát inkább világos helyen érdemes tartani. Fontos megemlíteni, hogy a növény mérgező, veszélyt jelenthet kisállatainkra. Remekül párásít és ezáltal megköti a levegőben lévő mérgező anyagokat. Irodában kitűnő pormegkötő, harcol a káros mikrobák ellen és ezen felül esztétikai élvezet is nyújt.                                                                                               Fikusz
 • Sansevieria (anyósnyelv, fácánlevél)
  Az anyósnyelv közismerten igénytelen szobanövény, amely kifejezetten jól bírja a sötét helyeket és elviseli az időnkénti kiszáradást is; értendő ezalatt a télen túlfűtött lakások száraz levegőjét. Ha jót akarunk magunknak, akkor a hálószobában helyezzük el, ugyanis éjszaka termeli a legtöbb oxigént. De hatásos a fürdőszobában is, ahol megköti a kozmetikai szerek által kibocsátott formaldehidet és benzolt. Előbbi tulajdonságai miatt az irodába is kiváló választás, semlegesíti a nyomtatók/fénymásolók és szkennerek által termelt mérgező gázokat.                                                                                          Anyósnyelv
 • Scindapsus (szobafutóka)
  Igénytelen szobanövény, amely jól bírja a magasabb és az alacsonyabb hőmérsékletet is. Eltűri a kedvezőtlen fényviszonyokat és elviseli az időnkénti kiszáradást. A nagyon erős formaldehid megkötő hatású légtisztító növények csoportját erősíti. Iroda, irodaház esetében a mélygarázs, otthonunkban a belső garázs közelében helyezzük el. Egyetlen veszélye, hogy a levelei mérgezőek.                                                                                         Szobafutóka

   

  Válassz igényeidnek megfelelő növényeket és ne feledd 15-18, közepes méretű cserépbe ültetett egészséges, életerős szobanövény már hatékonyan javítja a levegő minőségét egy átlagos otthonban vagy irodában. Ha időként meglocsolod őket, táplálod és megtisztítod a leveleiket, akkor ezekben a növényekben megtalálod a védőpajzsot.

   

  LEGYEN MINDEN NAPOD ZÖLDEBB!

  Forrás:
  https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/5432/egeszsegre-karos-ozon-az-irodak-levegojeben
  https://hrdoktor.blog.hu/2016/10/13/betegge_tehet_az_irodai_levego
  Növényházi dísznövények termesztése és hajtatása (szerk.: Dr. Nagy Béla, 1986.)
  http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/zoldovezet/1777/novenyekkel-a-lakas-tiszta-levegojeert
  https://utakerthez.hu/blog/legjobb-levegotisztito-szobanovenyek