fbpx

Eucalyptus gunnii – Tasmaniai havasi eukaliptusz – Cider gum

6 490 Ft

Eukaliptusz fa a nappaliba vagy a kertbe? Az Eucalyptus gunnii bárhol jól érzi magát.

Magasság: 50 cm

Cserép átmérő: 17 cm

Elfogyott

Share:

Az Eucalyptus gunnii eredeti élőhelyén, Tasmania szigetén, akár 30 méteresre is megnövő örökzöld fa.

Hazai körülmények között kiültetésével főként az ország enyhébb területein érdemes kísérletezni. Ha szeretnéd kiültetni, már március elején megteheted.

A növény levélzetének érdekessége, hogy fiatalkori levelei kerekded formájúak és hamvas borításúak. Az idősebb növényeket azonban már hosszúkás, zöldes színű, hamvas bevonat nélküli levelek borítják. Ha megdörzsöljük a leveleit, akkor aromás illatot áraszt.

Az idősebb példányok, hosszúporzós, fehéres virágzatokat is hoznak nyáron, de ezek annyira nem látványosak.

A havasi eukaliptusz napos, világos, vagy félárnyékos, védett helyen, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Követni tudja a napfényt, mindig úgy fordul, hogy a napfény csak a levél élét érje. Így nem ég meg a napon, és nem tud kiszáradni.

Vízigénye közepes, de rendszeres öntözést igényel.

Az eukaliptusznak számos egészségügyi előnye van. Az eukaliptusz illóolaja nyugtató illattal rendelkezik és enyhíti a stresszt. Sokan használják az eukaliptusz illóolajokat, hogy megkönnyítsék a köhögést, a megfázást, vagy rovarirtóként használják.
Egyes országokban a szárított eukaliptusz leveleket használják gyógyteákban.

Pár csepp eukaliptusz illóolaj, és friss levél a fürdőkádba, máris megkapod a nyugtató fürdőt.

Az eukaliptusz minden előnye mellett kiváló természetes légszűrő is. Az eukaliptusz levelei tanninokkal vannak töltve, amelyek megkönnyítik a légzést. De távol tartja a szúnyogokat és rovarokat.

Érdekesség: az eukaliptusz levél a fő tápláléka az Ausztráliában honos koalának. Csak ők képesek megemészteni a levélben lévő rostokat. A koala nem csak éhségét, hanem szomjúságát is csillapítja az eukaliptusz levelével, mivel soha nem iszik vizet vagy folyadékot. Innen is kapta a nevét is. A „Koala” a bennszülöttek nyelvén „vizet nem ivó”-t jelent.