Barion Pixel

Szarvasagancs páfrány – Platycerium bifurcatum

4000 Ft

Ausztrália, Peru, Madagaszkár és Új-Guinea területén őshonos fán lakó páfrány. Külseje nagyon különleges, eltér a többi páfrányétól.

Magasság: 25 cm

Kedvencekhez adás

A szarvasagancs páfrány (latin neve: Platycerium bifurcatum) levélzetét agancs formájú világoszöld, kissé szürkés árnyalatú levelek, valamint egymásra boruló meddő, kagylós levelek alkotják. Utóbbiak feladata eredeti élőhelyén a kapaszkodás, valamint a tápanyagok összegyűjtése.

A szarvasagancs páfrány számára a világos vagy félárnyékos, fekvés a leginkább megfelelő. Egész évben kellemesen meleg szobahőmérsékletet, míg télen valamivel alacsonyabb, de 16 foknál nem hűvösebb hőmérsékletet igényel.

A szarvasagancs páfrány öntözése kissé rendhagyó, kétféle módon lehet végezni. Az egyik lehetőség, hogy lágy, szobahőmérsékletű vizet töltünk a páfrány kagylós levelei közé. Ha ez a megoldás nem szimpatikus, akkor alámerítéssel öntözzük, ennek lényege, hogy hetente 1 alkalommal kb. fél órára merítsük víz alá, mielőtt visszakerülne a helyére, hagyjuk, hogy kifolyjon a felesleges víz a cserépből.

A szarvasagancs páfrány nagyon kedveli a párás környezetet, azt azonban nem, ha a leveleire közvetlenül permetezünk vizet. Ettől barnásan elszíneződhetnek a levelei. Jó megoldás lehet, ha a növény cserepét kavicsos tálcára állítjuk, és erről a tálcáról párologtatunk vizet.

Érdekességek:

Nigériában a levélkivonatot fekély gyógyítására használják. Szintén használják ödéma, köhögés és magas vérnyomás esetén. Az alkoholos levélkivonat antibakteriális hatásáról 2007-ben számoltak be kutatók. Szárított leveleiből kétféle antioxidáns hatású polifenolt is izoláltak egy 2014-es publikáció szerint.

Bevásárlókosár
Scroll to Top