fbpx

Strelitzia nicolai XL- Kék papagájvirág – White Bird of Paradise

41 000 Ft

A kék papagájvirág (Strelitzia nicolai) Dél-Afrika szubtrópusi területein őshonos nagyméretű évelő növény, mely akár 1,5 méteres leveleivel, valamint kék színű virágaival egyaránt díszít. Különleges alakú kék virága sötétkék fellevélből, fehér csészelevelekből és kékeslila „nyelvből” áll.

Magasság: 110 cm

Cserép átmérő: 24 cm

Elfogyott

Share:

A Strelitzia nicolai akkor fejlődik megfelelően, ha világos, napos helyen tartod, de néha félárnyékot is kap, és a nap legmelegebb időszakában valamelyest árnyékolod, így védve a tűző naptól. Tavasztól őszig a szabadban is tartható, az előbbieket is szem előtt tartva. Noha elviselik a közepes fényviszonyokat, hosszú távon nem boldogul megfelelő mennyiségű napfény nélkül.

Bár valamelyest tolerálja a szárazságot, legszebben akkor fejlődik, ha rendszeresen öntözöd. Mindezt úgy tedd, hogy két locsolás között a talaj 2-3 cm-es felső rétege kiszáradjon, miközben a száraz rész alatt nedves marad a föld. Nagyon fontos, hogy kerüld el a túlöntözést is.

A leveleiben a hasadások természetesek, és lehetővé teszik, hogy a fény bejusson a növény alsó részébe. Tartsd távol a növényt a huzattól, és párásítóval, kavicsos tálcával vagy vízpermetezővel kapjon extra páratartalmat, hogy minimális legyen a hasadás.

Rendszeresen forgasd el a növényt, hogy minden oldalról egyenletes kapjon fényt, így biztosítod az egyenletes növekedést.

Ne félj az elszíneződött vagy törött leveleket lemetszeni. Fontos, hogy a leveleit gyakran porold le, a növény így hatékonyan fotoszintetizálhat.

Tippek:

A fényhiánytól szenvedő növény néhány tünete a szélsőséges levélhasadás, lehajló levelek, nem nyíló új levelek, és a levelek barnulása. Azt is tapasztalhatod, hogy a növény nehezen képes felszívni a vizet a gyökereken keresztül.

Nagyobb növények esetében, akárcsak a Strelitzia nicolai, 18-24 havonta érdemes nekiállni az átültetésnek. Ha a növény egészséges állapotban van, 28 hónapig is várhatsz ezzel. A tavasz vagy a nyár az ideális idő az átültetéshez, mivel a növény ekkor a legerősebb.