fbpx

Oncidium – Dancing Lady Orchid – Lepkekosbor

6 490 Ft

Az Oncidiumok vadon nőnek, elsősorban Közép- és Dél-Amerika dzsungeleiben, valamint Nyugat-Indiában. Az Andokban és az Amazonas esőerdeiben. Fajtától függően általában epifiták, fák kéreghez tapadva, néha sziklákon is nőnek.

Magasság: 50 cm

Cserép átmérő: 12 cm

Elfogyott

Share:

Az Oncidium-nak sok fényre van szüksége, és a fénynek közvetettnek kell lennie. Keleti, nyugati vagy déli fekvésű ablakban érzi magát a legjobban.

A meleg hőmérsékletet kedveli, tehát törekedni kell arra, hogy a hőmérsékletet a nap folyamán 24-27 ℃ körül tartsd.

Hagynod kell, hogy a gyökerek majdnem kiszáradjanak az egyes öntözések között. Figyeld meg a pszeudohagymákat (víztárolásra használja) a növény tövében. Ha ráncos hagymákat látsz, az orchideának több vízre van szüksége. Merítsd az edényt a vízbe, amíg a talaj át nem ázik. Ezután alaposan csepegtesd le. Ez az öntözési minta az esőerdei heves esőzéseket utánozza.

Nem szereti a túl sok ásványi anyagot, ezért a desztillált víz lesz a jó választás. Ügyelj arra is, hogy a víz ne legyen túl hideg vagy forró, mert ez károsíthatja a gyökereket.

Szívesebben van szűkebb cserépben, ezért az átültetést ritkán kell elvégezni. Általánosságban elmondható, hogy csak kétévente szabad átültetni.

Fontos, hogy ne vágd le a növény szárát, miután a virágok elhervadtak, mivel a virágok gyakran ugyanazon a száron nyílnak újra és újra.

Extra tipp:

A megfelelő fényerő megítéléshez használhatod a „kézi-tesztet” – világos, tiszta napokon tartsd a kezedet körülbelül 30 cm távolságra a növény leveleitől. Ha a kezed által vetett árnyék tiszta és sötét, akkor tudni fogod, hogy elegendő fényed van egy Oncidium támogatásához.