fbpx

Ardisia crenata Bospremium Red – Christmas berry

8 500 Ft

Az Ardisia crenata Bospremium Red télen, amikor odakint minden csupa szürkeség, karácsony tájékán vidámságot teremt piros bogyóival.

Cserép átmérő: 15 cm

Magasság: 40 cm

Elfogyott

Share:

Az Ardisia crenata Bospremium Red a trópusokon őshonos: Ázsia, Ausztrália, Észak- és Dél-Amerika területein, valamint a Csendes-óceáni szigetek régióiban.

Télen világos, hűvös helyen tartsd, megfelelő számára például egy keleti ablak. Csak akkor öntözd, ha a talaj felső néhány centiméteres rétege kiszáradt. Minél hűvösebb helyen telel, annál kevesebb vizet igényel. Bogyóit meleg és száraz környezetben elveszti.

Tavasszal egészen a virágzásig sok vizet igényel. Tavaszi virágzása előtt nyugodtan visszametszheted. Páraigénye ilyenkor a legmagasabb. Jót tesz neki, ha agyaggranulátummal borított tálcára helyezed, amelyre vizet öntesz, így növeled környezete páratartalmát. Mindezek ellenére a jó állapotú növény elviseli a szárazságot is.

Nyáron félárnyékos, árnyékos helyen, akár a fák alatt nyaraltatható. Arra figyelned kell, hogy a huzatos, szeles helyeket nem szereti.

Tudtad?

A tradicionális kínai gyógyászat a gyökerét alkalmazza. Hatása: fájdalomcsillapító, vértisztító, lázcsillapító, méregtelenítő, vízhajtó. Használják torokfájás, fogfájás, menstruációs rendellenességek ellen, az emésztőrendszer fertőtlenítésére, keringés serkentőként.

Thaiföldön az összetört levelek nedvét belsőleg köhögés, légúti fertőzések, hasmenés, láz, menstruációs zavarok ellen alkalmazzák.

Kutatók kimutatták antibakteriális és a kapilláris összehúzó, valamin rákos sejtek szaporodását gátló hatását is.