Barion Pixel

Dionaea muscipula – Vénusz légycsapója – Venus flytrap

3200 Ft

A Dionaea muscipula nagyon korlátozott őshonos elterjedési területtel rendelkezik, csak Észak- és Dél-Karolina part menti lápjaiban növekszik. Charles Darwin híresen úgy jellemezte a növényt, mint „az egyik legcsodálatosabb a világon”.

Cserép átmérő: 9,5 cm

Magasság: 10 cm

Kedvencekhez adás

A Dionaea muscipula a harmatfűfélék családjába tartozik.

Nem csak várja a levelei közé tévedő gyanútlan rovarokat, hanem odacsalja őket, a rovarok számára vonzó illattal, nektárral. Amikor az áldozat megérinti a levelek belsejében található érzékelő szőröket, a levelek szélén sorakozó tüskék összezárulnak, és az emésztőnedvek megkezdik a munkát. Néhány nap múlva, az emésztés befejeztével, a levelek újra kinyílnak, és ismét kezdődhet a vadászat.

Közvetlen napfényre van szüksége. Ha bent tartod a növényt, válassz egy világos, napos ablakpárkányt, lehetőleg déli fekvésűt. Az elégtelen napfény hatására levelei elgyengülnek, a csapdák belseje elveszíti piros színét.

Vedd figyelembe, hogy a legtöbb Vénusz légycsapda különböző típusú leveleket hoz létre a növekedési időszakban. A tenyészidőszak elején és végén (tavasszal és ősszel) fejlődő levélnyél általában alacsonyabban növekszik, szív alakú levélnyéllel. A nyáron fejlődők keskeny, hosszúkás levélnyeleken magasabbra nőnek.

Tiszta vízre van szüksége. Álatlánosságban nyirkos, tápanyagszegény talajban fejlődnek ki, és ha palackozott, szűrt vagy csapvizet adsz neki, az ásványi anyagok felhalmozódását eredményezheti. Hasonló okok miatt érdemes kerülni a műtrágyákat, a tápoldatokat. A legjobb választás az esővíz, a desztillált vagy az ionmentesített víz.

A növekedési időszakban a cserepeket körülbelül 1 cm-es vízbe kell helyezni, és kerülni kell a fentről történő öntözést. Inkább nedves, de nem teljesen vizes talajban fejlődnek a legjobban. Télen kevesebb vizet igényelnek.

Hideg, téli nyugalmat igényelnek november és február között. Aludniuk kell télen.

Ha az ablakpárkányon vagy floráriumban gondozod a vegetációs időszakban, télen át kell helyezned hidegebb helyre – például a garázsba vagy a fészerbe egy ablak mellé. Fűtetlen üvegházakban szuperül áttelelnek.

Ahogy rövidülnek a nappalok és csökken a hőmérséklet, a növény levelei feketévé válnak, és vissza fog húzódni a rizómához. Ez normális, és nyugodtan levághatod az elhalt részeket. A téli nyugalmi időszak vége jó alkalom a növény átültetésére – sőt, még a márciusi növekedés megkezdése előtt – akár a kettéosztására is. Egy 10 cm átmérőjű cserép elegendő lesz a felnőtt növények számára.

Ha kint tartod majd a növényt, a Vénusz légycsapdák több mint elegendő táplálékot fognak maguknak. Ha zárt térben tartod, akkor etetheted őket elhullott vagy élő rovarokkal (ha megoldható, akkor inkább élő rovarokkal), de ezt csak akkor szabad megtenned, ha már gondoskodtál az összes többi növekedési szükségletről.

Mivel mocsarakban él, ezért kedveli a párás, nedves viszonyokat, különösen, ha ehhez fény és meleg is párosul.

Extra tipp:

virágokat is hoz, amelyek tápanyagot vonnak el a növénytől, ezért érdemes őket minél hamarabb eltávolítani.

Bevásárlókosár
Scroll to Top