fbpx

Passiflora caerulea – Kék golgotavirág – Passionflower

5 800 Ft

Úgy tartják, hogy a különleges megjelenésű virágok Krisztus keresztre feszítésének szimbolikáját jelenítik meg, erre a 17. század spanyol botanikus misszionáriusainak feljegyzéseiből következtetnek. A nemzetség neve (Passiflora) is erre utal, amit a jezsuiták alkottak. A passio jelentése szenvedés, a flos pedig virágot jelent latinul. Paraguay nemzeti növénye, mely a spanyol hódítások idején került Európába.

Cserép átmérő: 12 cm

Magasság: 30 cm

- +

Ajándékutalvány

Szeretnél egy tökéletes ajándékot barátaidnak? Itt megteheted. Vásárolj nekik ajándékutalványt!

Share:

A Passiflora caerulea fényigényes növény. Világos, kellemesen meleg, szellős helyet válassz számára, egy napfényes, déli fekvésű ablakban. Télen alacsonyabb hőmérsékletet igényel.

Vízigénye magas, ezért nyáron naponta, de legalább háromnaponta öntözni kell. Télen vízigénye ennél jóval kisebb, ilyenkor csak ritkán öntözd.

Szereti a magas páratartalmat, de ezzel együtt jól szellőző helyre is szüksége van.

Tápanyagigényes növény, ezért márciustól augusztusig kéthetente történő tápoldatozással gondoskodj a tápanyag utánpótlásról.

Az idősebb növényeket elég csak ritkán átültetni, a fiatalabb növényeket, évente (tavasszal) ültesd át laza szerkezetű, tőzeges földbe.

A golgotavirág nemcsak fenséges virágzata miatt igazi kuriózum, hanem azon remek tulajdonsága miatt is, hogy hideg és meleg helyiségben is áttelel.

Ha úgy döntesz, hogy hideg helyiségben szeretnéd átteleltetni, akkor hűvös, kb. 5-10 fokos helyet válassz számára. Nyugalmi időszaka alatt, csak mértékkel öntözd, de arra azért mindenképpen figyelj oda, hogy a földlabdája teljesen ne száradjon ki.

A lakásban való teleltetés során, folytatni kell a rendszeres tápanyag utánpótlást, valamint az öntözést is. Így akár télen is megörvendeztet virágaival.

A tél elmúltával a golgotavirág alapos visszavágást igényel.

Több, mint 400 golgotavirág fajt ismerünk, melyek természetes élőhelyét Amerika trópusi vidékei jelentik. Tradicionálisan nyugtató, szorongásoldó és alvást segítő céllal használnak

Fun fact:

A különböző Passiflora fajok termése a marakuja vagy passiógyümölcs. A gyógyászatban elősorban a növény hajtását használják. Gyümölcse ehető. Nyersen nem túl ízletesek, de halványan szederszerű ízük van.