fbpx

Bazsalikom

3 900 Ft

A bazsalikom (latin neve: Ocimum basilicum) egynyári fűszernövény és gyógynövény, mely Dél-Ázsiából származik, innen hódította meg Európát. A bazsalikom fűszernövényként és gyógynövényként is jelentős értékkel bír. Balkonládába, cserépbe vagy szabadföldbe ültetve egyaránt nevelhető. A bazsalikom meleg és fényigényes növény, mely tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajba ültetve fejlődik legszebben. Fagyérzékeny, ezért kiültetni a fagyveszély elmúltával érdemes. A bazsalikomot tarthatjuk cserépben is a lakás egy világos pontján is.

Méret: 12 cm cserép

Kiszerelés: 10 db cserép/tálca

Elfogyott

Share:

A bazsalikom (latin neve: Ocimum basilicum) egynyári fűszernövény és gyógynövény, mely Dél-Ázsiából származik, innen hódította meg Európát. A növényt jellegzetes aromájú zöld levelek alkotják, virága fehér színű. A bazsalikom fűszernövényként és gyógynövényként is jelentős értékkel bír. Balkonládába, cserépbe vagy szabadföldbe ültetve egyaránt nevelhető. Nem hiányozhat egy fűszerkertből sem, de akár a virágágyást is szegélyezhetjük vele.A bazsalikom meleg és fényigényes növény, mely tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajba ültetve fejlődik legszebben. Fagyérzékeny, ezért kiültetni a fagyveszély elmúltával érdemes. A bazsalikomot tarthatjuk cserépben is a lakás egy világos pontján, gondozása során ne felejtsük el rendszeresen, mértékkel öntözni.

Gyógyhatás: A kerti bazsalikom elsősorban emésztőrendszeri görcsöket oldó tulajdonságairól ismert. Levelei elősegítik az emésztést, illóolajának féregűző és mikróba ölő hatása van. A friss virágos hajtásvégekből készült alkoholos kivonat hegképző kenőcsök alapanyaga lehet.

Felhasználása: A leveleit és virágos hajtásvégeit hasznosítják. Nyártól őszig gyűjtik be, szárítják majd morzsolják. A bazsalikom kiválóan alkalmas saláták és tészták ízesítésére frissen és szárítva egyaránt, valamint olíva olaj és fenyőmag felhasználásával úgynevezett pestót készítenek belőle. A frissen vágott leveleket eltehetjük a fagyasztóba is, így bármikor morzsolhatunk kedvenc salátánkba.

A görög basilikon név szó szerint királyit jelent. Indiában, származási helyén szent fűnek tartják. A bazsalikomot az egész világon fűszernövényként termesztik.

Méret: 12 cm cserép

Kiszerelés: 10 db cserép/tálca

Kiszerelés