fbpx

Albuca spiralis ‘Frizzle Sizzle’ – Corkscrew Albuca

4 200 Ft

Az Albuca spiralis (Corkscrew Albuca) fajt először az ifj. Carolus Linnaeus (legismertebb munkája az 1781-es Supplementum Plantarum systematis vegetabilium, amely idősebb Linné és munkatársai botanikai leírásait tartalmazza, általa szerkesztve és kiegészítve) jegyezte le 1782-ben, a latin „spirál” szót használva a lomb szokatlan görbületére utalva.

Magasság: 25 cm

Cserép átmérő: 12 cm

Elfogyott

Share:

Az Albuca spiralis ‘Frizzle Sizzle’ Dél- Afrikában őshonos, a spárgafélék (Asparagaceae) családjába tartozik. Télen nyíló virágai vanília illatúak és sárgás-zöld színűek, levelei spirálisan csavarodnak ki gumójából. A holland nemesítésű fajtát 2007-ben választották ki.

Nem szereti, ha a talaj túl nedves. Két öntözés között hagyd kiszáradni a talajt.

Nagyon szereti a napfényt, ezért legkedvesebb helye a napsütötte ablakpárkány. Ugyanakkor a közvetlen napsütést nem díjazza. Soha ne helyezd sötét környezetbe. A legjobb eredmény érdekében egy északra, keletre vagy nyugatra néző ablakban találj neki helyet.

Páratartalom igénye átlagos, ne tartsd radiátor vagy huzat közelében.

Amíg a növény növekszik vagy virágot hajt (ősz-tél), kaphat tápoldatot minden negyedik locsolásnál. A tavasz és a nyár a nyugalmi időszakuk, ez idő alatt nem kell tápoldatoznod a növényt.

Extra tipp:

Amikor a növény felküldi a virágszárait, a levelek hegyei megbarnulhatnak. Ez egy természetes folyamat. De ha nem szeretnéd, hogy ez bekövetkezzen, egyszerűen távolítsd el a virágszárakat, amint növekedni kezdenek. Így megakadályozhatod a levélcsúcs megbarnulását.

Ápolás a nyugalmi időszakban:

A legtöbb szobanövénnyel ellentétben, amelyek ősszel és télen nyugalmi időszakon mennek keresztül, a ‘Frizzle Sizzle’ életre kel. Virágzás után lombja megsárgul és késő télen – néha kora tavasszal – elpusztul. Hagyd a leveleket természetes módon kihullani, a cserepes hagymát tedd egy sötétebb és alacsonyabb hőmérsékletetű helyre. Azért havonta egy kevés vízzel locsold meg, hogy gumójában tovább ‘ketyegjen’ az élet. Amint a lombozat nyár végén újra megjelenik, öntözéskor kaphat gyengébb tápoldatot. Hetente növeld a locsolások számát, közben helyezd át egy világos helyre (kevés közvetlen napfény nélkül), hogy hozzá tudjon igazodni az új helyzethez. Ha növényed a virágzás után még mindig tartja a leveleit, ne kényszerítsd nyugalomba. Tedd lehetővé számára, hogy átvegye az irányítást, ilyenkor hosszabb ideig fotoszintetizálhat, így több energiát tartalékol a nyugalmi állapothoz.