Az Albuca spiralis Frizzle Sizzle Dél- Afrikában őshonos, a spárgafélék (Asparagaceae) családjába tartozik. Télen nyíló virágai vanília illatúak és sárgás-zöld színűek, levelei spirálisan csavarodnak ki gumójából. A holland nemesítésű fajtát 2007-ben választották ki.
Nem szereti, ha a talaj túl nedves. Két öntözés között hagyd kiszáradni a talajt.
Nagyon szereti a napfényt, ezért legkedvesebb helye a napsütötte ablakpárkány. Ugyanakkor a közvetlen napsütést nem díjazza. Soha ne helyezd sötét környezetbe. A legjobb eredmény érdekében egy északra, keletre vagy nyugatra néző ablakban találj neki helyet.
Páratartalom igénye átlagos, ne tartsd radiátor vagy huzat közelében.
Amíg a növény növekszik vagy virágot hajt (ősz-tél), kaphat tápoldatot minden negyedik locsolásnál. A tavasz és a nyár a nyugalmi időszakuk, ez idő alatt nem kell tápoldatoznod a növényt.
Extra tipp:
Amikor a növény felküldi a virágszárait, a levelek hegyei megbarnulhatnak. Ez egy természetes folyamat. De ha nem szeretnéd, hogy ez bekövetkezzen, egyszerűen távolítsd el a virágszárakat, amint növekedni kezdenek. Így megakadályozhatod a levélcsúcs megbarnulását.
Ápolás a nyugalmi időszakban:
A legtöbb szobanövénnyel ellentétben, amelyek ősszel és télen nyugalmi időszakon mennek keresztül, a ‘Frizzle Sizzle’ életre kel. Virágzás után lombja megsárgul és késő télen – néha kora tavasszal – elpusztul. Hagyd a leveleket természetes módon kihullani, a cserepes hagymát tedd egy sötétebb és alacsonyabb hőmérsékletetű helyre. Azért havonta egy kevés vízzel locsold meg, hogy gumójában tovább ‘ketyegjen’ az élet. Amint a lombozat nyár végén újra megjelenik, öntözéskor kaphat gyengébb tápoldatot. Hetente növeld a locsolások számát, közben helyezd át egy világos helyre (kevés közvetlen napfény nélkül), hogy hozzá tudjon igazodni az új helyzethez. Ha növényed a virágzás után még mindig tartja a leveleit, ne kényszerítsd nyugalomba. Tedd lehetővé számára, hogy átvegye az irányítást, ilyenkor hosszabb ideig fotoszintetizálhat, így több energiát tartalékol a nyugalmi állapothoz.